Stop de massale afslachting van Wilde zwijnen!


16 oktober 2018

Maastricht, 16 oktober 2018 - Terwijl er steeds rigoureuzere voorstellen worden gedaan om wilde zwijnen in Limburg uit te roeien, zoals gebruik van geluidsdempers, nachtkijkers en inzet van bewegingsjacht met een dozijn jagers, wil de Partij voor de Dieren juist een groot leefgebied waar niet op wilde zwijnen gejaagd mag worden. Met een omheind leefgebied worden de risico's van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) op een diervriendelijke manier beperkt, maar worden ook aanrijdingen en landbouwschade vermindert, stelt de partij.

Volgens Statenlid voor de Partij voor de Dieren Pascale Plusquin is er nu sprake van een landelijk georganiseerde moordpartij op wilde zwijnen. Gedreven door angst voor ziektes en gevoed door jagers die al sinds de afschaffing van de drijfjacht lobbyen om deze omstreden methode weer in te voeren.

Statenlid Pascale Plusquin: "Om te beginnen zijn de wilde zwijnen in en om Limburg niet ziek, maar vooral staat het buiten elke realiteit en ethisch normbesef om met door jagers georganiseerde moordpartijen zwijnen systematisch op te drijven en te vermoorden."

Volgens de Partij voor de Dieren is er een hele andere koers nodig, gebaseerd op mededogen voor deze dieren die een onderdeel van onze natuur vormen.

Natuurlijk kleven aan elk voorstel voor- en nadelen, maar de nadelen van jacht zijn evident, terwijl leefgebieden voor de lange termijn duurzaam zijn. De nadelen van jacht zijn: Stress en pijn bij dieren, een verstoorde populatie, verhoogde kans op aanrijdingen en verspreiden van ziektes, onveilige situaties voor recreanten en verstoring van de dieren in de omgeving. De voordelen van een leefgebied zijn: een stabiele populatie zonder jacht, een meerwaarde voor de ecologie en dieren die hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Intussen zijn de omstandigheden al zodanig dat leefgebieden nog de enige normale oplossing lijkt te zijn. In is er een jachtstop juist om verspreiding van ziekte tegen te gaan en wordt er afrastering ingezet om verspreiding van dieren naar de landbouw tegen te gaan.

Zie ook de schriftelijke vragen: https://limburg.partijvoordedi...

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Ontruiming Bosbeschermers Hambach-bos

Sinds vanmorgen is de Duitse politie met honderden agenten, gepantserde voertuigen, hoogwerkers en een waterkanon begonnen om...

Lees verder

GS moet bouwstop geiten­hou­derij gaan voor­be­reiden

Vanwege een motie van de Partij voor de Dieren moet de provincie een bouwstop voor de geitenhouderij gaan voorbereiden. De bo...

Lees verder