Vragen over vergoedingen bij geleden faunaschade en subsidieverlening voor preventieve maatregelen
vragen van Ina Boven
Indiendatum: okt. 2024
Geacht College,
Op de website van BIJ12 is te zien dat er in 2023 in Limburg 19 meldingen zijn gedaan van faunaschade door de wolf. De aantallen voor 2024 zijn nog niet volledig bijgewerkt.
Vraag 1: Zijn de meest recente, actuele cijfers van meldingen faunaschade door de wolf in Limburg in 2024 bekend en kunnen deze cijfers met Provinciale staten gedeeld worden?
Binnen de Provincie Limburg is een subsidieregeling actief om veehouders financieel te ondersteunen bij het treffen van preventieve maatregelen om faunaschade te voorkomen.[1]
Vraag 2: Hoeveel subsidie-aanvragen zijn er in Limburg gedaan om het treffen van preventieve maatregelen ter voorkoming van faunaschade te ondersteunen in 2023 en 2024? Hoe groot was het totale bedrag hiervan, en het beschikbare budget?
Vraag 3: Bij hoeveel van de gedane meldingen faunaschade door de wolf in 2023 en 2024 in Limburg waren er al preventieve maatregelen getroffen?
Vraag 4: Wat wordt er in de Provincie Limburg gedaan om kennis over de beschikbare subsidieregelingen voor het treffen van preventieve maatregelen bij de veehouders actief te bevorderen?
In artikel 6.1 van de Wet Natuurbescherming is vastgelegd dat gedeputeerde staten een vergoeding kunnen verlenen aan veehouders voor faunaschade die is aangericht door de wolf.
Per 1 januari 2024 is dit geregeld in artikel 15.53 van de Omgevingswet.
Vraag 5: Zijn er in 2023 en 2024 aan veehouders in Limburg (schade-) vergoedingen toegekend in verband met het feit dat dieren door een wolf zijn gedood of verwond? Zo ja, in hoeveel gevallen, hoeveel en welke dieren betrof het en voor welke bedragen?
Vraag 6: Wordt er naar aanleiding van de aanvraag voor een provinciale schadevergoeding onderzocht of de veehouder preventieve maatregelen heeft genomen (zoals wolfwerende hekken) om zijn dieren te beschermen?
Vraag 7: In hoeveel gevallen is een vergoeding vastgesteld terwijl niet was vastgesteld dat de aanvrager maatregelen had getroffen om faunaschade te voorkomen door beschermen van zijn dieren?
Vraag 8: Nalaten van preventieve maatregelen is in strijd met Artikel 1.6 Besluit houders van dieren: “een dier wordt, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming geboden tegen slechte weersomstandigheden, gezondheidsrisico’s en zo nodig roofdieren”. Hoe oordeelt GS hierover?
Het nemen van preventieve maatregelen is wettelijk verplicht om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in faunaschade voor veel diersoorten, maar op dit moment lijkt dat voor schade door wolven in het toekenningsbeleid van schadevergoedingen niet het geval te zijn.
Vraag 9: Is het College met ons eens dat het nemen van preventieve maatregelen verplicht zou moeten zijn, wanneer een veehouder aanspraak wil maken op een schadevergoeding vanuit de Provincie, voor geleden faunaschade ten gevolge van de wolf?
Vraag 10: Zo niet, op welke wettelijke grond berust het beleid om bij faunaschade door de wolf geen preventieve maatregelen als voorwaarde te stellen?
Bij voorbaat dank voor beantwoording van deze vragen binnen de daarvoor geldende termijn,
Met vriendelijke groet,
Ina Boven
Partij voor de Dieren
[1] Subsidie Preventie faunaschade 2024 (Nadere subsidieregels Preventie faunaschade 2024) - Provincie Limburg
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Ina Boven over de voortgangsrapportage over VDL Nedcar
Lees verderschriftelijke vragen over jaarrapportage Faunabeheereenheid Limburg
Lees verder