schrif­te­lijke vragen over jaar­rap­portage Fauna­be­heer­eenheid Limburg


hoe zit dat met die draag­kracht en hoe staat het met de bever?

Indiendatum: 30 okt. 2024

Vragen Jaarrapportage Faunabeheereenheid Limburg 2023

Geacht College,

Naar aanleiding van de Mededeling portefeuillehouder inzake Jaarrapportage 2023 - Faunabeheereenheid Limburg van 15-10-2024 heeft de Partij voor de Dieren de navolgende vragen:

Over het ree:

Het jaarlijkse afschot van het ree wordt berekend op basis van (onder andere) de draagkrachtberekening[1] die bepaalt hoeveel dieren er veilig en gezond in de Limburgse natuur kunnen leven. De draagkrachtberekening dateert van 2011 en bepaalt dat er in Limburg ruimte is voor 4.000 reeën.

  1. Is het College met ons eens dat een herziening van de draagkrachtberekening voor de populatie ree aan de orde is, nu deze al 13 jaar oud is?

Over de bever:

Er zijn in 2023 fors meer bevers gedood dan in voorgaande jaren (144 tegenover 81 en 107 in respectievelijk ’21 en ’22). Er is tegelijk fors meer schade geconstateerd (€ 41.168,-).

  1. 2. Is bij de 144 gedode bevers telkens de escalatieladder goed doorlopen? Is de verslaglegging daarover bij de FBE inzichtelijk? Zo ja, kan het College dit bewijsmateriaal aan PS doen toekomen?
  2. 3. Is er voor wat betreft de geconstateerde beverschade inzichtelijk welke preventieve maatregelen er zijn uitgevoerd op de getroffen percelen? Zo ja, kan het College een overzicht hiervan aan PS doen toekomen?

Over de wasbeer:

Wasberen worden sinds 2023 niet meer alleen gevangen, maar ook gedood. In 2023 zijn 26 wasberen gedood.

  1. 4. Kan het College ons informeren of het afschot helpt om de populatie van de wasbeer onder controle te houden?
  2. 5. Is er nadere informatie bij de FBE beschikbaar over mogelijk vangen en steriliseren van de wasbeer, om de omvang van de populatie onder controle te krijgen?

Over het wilde zwijn

Buiten de Meinweg wordt een zogenaamde nulstand voor de populatie van het wilde zwijn geambieerd, terwijl dit dier in Limburg steeds meer voorkomt. In 2023 zijn er buiten de Meinweg 1.291 wilde zwijnen door jagers gedood.

  1. 6. Is er nog steeds sprake van het zogenaamde schadegestuurd beheer? Of is het doel om zoveel mogelijk dieren te doden?
  2. 7. Hoe wordt daarbij in acht genomen dat (te) jonge dieren niet zonder ouders achterblijven?

Na ieder afschot wordt bloed en weefsel van het gedode dier gecontroleerd op onder andere de aanwezigheid van Afrikaanse Varkenspest volgens de voorwaarden van de landelijke monitoring besmettelijke veeziekten.

  1. 8. Hoe vaak is deze specifieke dierziekte aangetroffen bij de gedode wilde zwijnen in 2023? Welk percentage van het totaal aantal gedode dieren maakt dit uit?
  2. 9. Zijn er cijfers bekend over hoe vaak andere dierziektes zijn aangetroffen bij de gedode wilde zwijnen? Kan het College deze cijfers aan PS inzichtelijk maken?

Bij voorbaat dank voor beantwoording van deze vragen binnen de daarvoor geldende termijn,

Met vriendelijke groet,

Ina Boven
Partij voor de Dieren


[1] Faunabeheerplan 2020/2026, pagina 232, H. 7.16.3

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen over vergoedingen bij geleden faunaschade en subsidieverlening voor preventieve maatregelen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer