Zonnig werk­bezoek aan hoog­stam­fruit­boom­gaard Plök in Munster­geleen


19 februari 2020

Een inspirerend project, zo valt het geesteskindje van o.a. Mart Hermkens en Paul Leenders wel te noemen. Hun hoogstamfruitboomgaarden worden door vrijwilligers zelfstandig onderhouden, bewerkt en weer aangeplant. Niet alleen horen deze natuurlijk thuis in Limburg, ook zijn ze voor een ieder toegankelijk.

Aanleiding voor het bezoek was de overgenomen PvdD-motie om hoogstamfruitbomen terug te krijgen naar de Provincie Limburg. Deze motie kwam ook Plök ter oren, waarop zij de Limburgse PvdD-fractie uitnodigden om eens een kijkje te komen nemen. En zo togen fractievoorzitter Pascale Plusquin en -medewerker Jules Vaessen op een zonovergoten zaterdagmiddag naar Munstergeleen om de hoogstamfruitboomgaarden van Plök te bezichtigen.

Plök bleek echter veel meer dan dat! Hun hoogstamfruitboomgaarden zijn natuurlijk niet alleen een meerwaarde voor het landschap, cultuurhistorie en biodiversiteit. De bongerds blijken ook een geschikte ontmoetingsplek voor jong én oud. Zo worden er picknicken georganiseerd, kleinschalige concerten gehouden, vinden er filmvertoningen plaats,... Waar een boomgaard al niet geschikt voor is!

Maar ook is Plök een educatief project. Zo worden scholen uitgenodigd om te leren hoe bomen te planten, te snoeien en te verzorgen. Ook het maken van producten zoals appelsap met de opbrengst uit eigen kweek wordt de jeugd getoond. Jong geleerd is immers oud gedaan! Over oud gesproken: ook voor ouderen is een bezoek aan een hoogstamfruitboomgaard een welkome afwisseling voor het binnen zitten, waarbij men wellicht met warme gevoelens terugdenkt aan vroeger toen hoogstamfruitboomgaarden het hele Limburgse landschap sierden.

Het project van Plök versterkt dan ook de sociale cohesie. Mensen uit de buurt komen langs, maken een praatje, leren elkaar weer kennen en ook nieuwe bewoners raken zo sneller geïntegreerd in hun nieuwe omgeving. Wat Partij voor de Dieren Limburg betreft sluit dit naadloos aan bij het streven van de Provincie Limburg naar een inclusieve samenleving. Wat ons betreft komen er door heel Limburg dit soort boomgaarden, om zo het Collegeprogramma 'Vernieuwend Verbinden' in de praktijk te brengen.

Heb jij nou ook zin gekregen om de boomgaarden van Plök te bezoeken? Of met onze fractie kennis te maken? Op Paasmaandag 13 april wordt er bij Plök een bloesembrunch georganiseerd, waarbij de PvdD-fractie aanwezig zal zijn. Wij hebben er alvast zin in! 🌳💚

Sluit je ook aan bij het #GroeiendVerzet en #MakeLimburgGreenAgain

Gerelateerd nieuws

PvdD Limburg pleit voor fiets: €2,5 miljoen milieuopbrengst per jaar

Een ode aan de fiets, zo mag de bijdrage van PvdD-Statenlid Peter Loomans wel genoemd worden. Zo ging het niet niet alleen o...

Lees verder

Oh, de ironie: miljardensubsidie EU voor groene landbouw verwaterd door boeren; biodiversiteit verdwijnt

Juist op de dag van het zoveelste landbouwprotest tegen het verlate stikstofbeleid, blijkt een miljardensubsidie ter vergro...

Lees verder