Vogels letterlijk vogelvrij: Groen­Links, PVV, D66 en CDA weigeren verdere bescherming van trek­vogels bij bouw Limburgse wind­tur­bines 


18 juni 2021

De energietransitie is één van de grote uitdagingen van onze tijd. Daar wordt in Nederland invulling aan gegeven met de Regionale Energiestrategieën (‘RES’). Uiteraard is de Partij voor de Dieren voor het opwekken van lokale en duurzame energie. Maar voor ons is het dan wel belangrijk dat de Limburgse natuur, biodiversiteit en dieren hier geen schade van ondervinden.

Qua vogeltrekroutes behoort de Provincie Limburg volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland immers tot de risicogebieden. Als er dan windmolens gebouwd worden, vormen deze mogelijk een gevaar voor rondvliegende vogels. Daarom stelden wij voor om de Limburgse vogeltrekroutes met hoge kwaliteit in kaart te brengen. Zodat Limburgse gemeentes deze informatie kunnen gebruiken voor het plaatsen van windmolens, en ze deze kunnen stilzetten als vogels over hun grondgebied vliegen.

Nu is het daar het perfecte moment voor. Zolang de windturbines nog niet geplaatst zijn, kan er nog rekening gehouden worden met de negatieve impact van windturbines op vogels. Daarbij is voorkomen altijd beter dan genezen…

Daarom kwamen wij met deze motie. Uiteraard is het nodig om op grotere schaal duurzame energie op te wekken. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat windturbines ten koste gaan van vogels, en ze daarbij uit de lucht slaan.

Tot onze grote verbazing stemden D66, PvdA en zelfs GroenLinks tegen onze motie. De partijen die altijd zeggen op te komen voor groene belangen in Limburg maken het daardoor mogelijk dat vogels niet beschermd worden tegen windmolens.

Ook de PVV stemde tegen ons voorstel. Juist de partij die altijd schreeuwt dat windturbines voor vogels en natuur een gevaar vormen, stemde tegen onze motie. Net op het moment dat dit probleem voorkomen en opgelost kan worden, loopt de PVV weg voor haar verantwoordelijkheid. Over boter op het hoofd gesproken!

Toch staan niet alleen vogels onder druk bij de bouw van windturbines. Ook de instandhouding van de Limburgse biodiversiteit kan door windmolens en zonneweides verder op het spel gezet worden.

Het bestrijden van de biodiversiteitscrisis is nog één van de andere grote uitdagingen van onze tijd. Daarom stelden wij voor de aanleg van windturbines en zonnepanelen niet ten koste te laten gaan van de Limburgse biodiversiteit. En zowel de energiestrategie als het biodiversiteitsherstel en -versterking met elkaar te verbinden.

Ook hier dienden wij een motie voor in, maar deze haalde het evenmin. Lange tijd leek deze motie het te gaan halen, maar dat was buiten een onverwachte wending gerekend. Vooral het CDA speelde daarbij een opmerkelijke rol.

Het CDA, de partij die altijd zegt zo’n groen hart voor Limburg te hebben, stelde in eerste instantie dat het onze motie voor biodiversiteitsbescherming zou steunen. Toen puntje bij paaltje kwam, bleek het CDA echter gedraaid te zijn en tegen onze motie te stemmen. Het CDA schijnt dus toch niet zo’n groen hart voor Limburg te hebben; of zou het van hogerhand teruggefloten zijn?

Hoe het ook zij, wij zullen ons blijven inzetten om de energietransitie zo duurzaam en groen mogelijk te laten verlopen. Met échte respect voor dier, natuur en biodiversiteit. Zo wekken we niet alleen lokale, duurzame energie op, maar zo is deze ook nog eens écht groen.

Vind jij ook dat windturbines niet ten koste mogen gaan van vogels? En dat plaatsing daarvan in harmonie moet gebeuren met de Limburgse biodiversiteit? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #makeLimburgGreenAgain.

Gerelateerd nieuws

Provincie Limburg geeft juridische misstap toe en stopt met gebruik van babyspreeuwen als lokvogel na PvdD-vragen

De provincie Limburg heeft de toestemming ingetrokken om vrijgeboren babyspreeuwen weg te vangen en in te zetten als lokaas b...

Lees verder

Limburgs parlement weigert ABP op te roepen om fossiele investeringen te stoppen ondanks ambtenarenprotest

Beter getimed kon een motie niet zijn. Gister nog wilden 10 vreedzame betogers nog een gesprek voeren met de ABP-leiding in H...

Lees verder