Limburgs parlement weigert ABP op te roepen om fossiele inves­te­ringen te stoppen ondanks ambte­na­ren­protest


18 juni 2021

Beter getimed kon een motie niet zijn. Gister nog wilden 10 vreedzame betogers nog een gesprek voeren met de ABP-leiding in Heerlen over de fossiele investeringen van hun pensioenfonds. Vandaag kwam de PvdD met een voorstel om de Provincie Limburg zo’n oproep te laten doen. Daarbij stemden o.a. D66 en PvdA tegen onze motie.

Wij zijn van mening dat de Limburgse ambtenaar een duurzaam pensioen verdient. Uit ABP-onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van ambtenaren en leraren zelf een duurzaam pensioen wil, waaronder ook die uit Limburg Zelfs als dit ten koste gaat van het rendement van hun pensioeninvesteringen. Hoewel zij daar volgens financiële experts niet voor hoeven te vrezen.

Het tegendeel is namelijk waar. Juist investeringen in fossiele industrieën neigen hun waarde snel te verliezen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds en De Nederlandsche Bank neemt het ABP daardoor grote risico’s met de pensioengelden van ambtenaren en leraren. ABP heeft immers maar liefst €17,4 miljard belegd in fossiele investeringen. En dat terwijl het ABP de klimaatdoelstellingen van het Akkoord van Parijs onderschrijft.

Wij willen daarom dat de Provincie Limburg uitspreekt dat het ABP zijn investeringen in fossiele industrieën stopt. Zodat ambtenaren niet alleen van een duurzaam en rendabel pensioen, maar überhaupt van een pensioen kunnen genieten. Gemeentes als Maastricht, Amsterdam, Den Haag en Groningen deden eerder wel al zo’n oproep; net als de Universiteit Maastricht. Om ABP te bewegen om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen.

Al deze argumenten ten spijt, kon dit voorstel niet op genoeg steun rekenen in het Limburgs parlement. Ook partijen als D66 en PvdA stemden tegen onze motie. Lokaal Limburg bleek zelfs ‘mordicus tegen’ te zijn.

Een gemiste kans dus in Limburg om het ABP te laten voldoen aan het Akkoord van Parijs. Aan de PvdD heeft het in ieder geval niet gelegen. Wij zullen er alles aan blijven doen klimaatverandering en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zodat niet alleen wij, onze kinderen maar ook onze kleinkinderen van hun pensioen kunnen genieten.

Vind jij ook dat ABP moet investeren in duurzame energie ipv fossiel? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #makeLimburgGreenAgain.

Gerelateerd nieuws

Vogels letterlijk vogelvrij: GroenLinks, PVV, D66 en CDA weigeren verdere bescherming van trekvogels bij bouw Limburgse windturbines 

De energietransitie is één van de grote uitdagingen van onze tijd. Daar wordt in Nederland invulling aan gegeven met de Regio...

Lees verder

Provincie Limburg erkent opzettelijk doden bij haas en woelrat; handhaving volgt

De provincie Limburg erkent vandaag dat maaibeheer op gesubsidieerde gronden opzettelijk geleid heeft tot het doden van een h...

Lees verder