Steri­li­seren verwil­derde huis­katten beter dan afschot


9 juli 2009

Limburgse Statenfractie dient motie in bij Statenvergadering van 10 juli

Geleen, 8 juli 2009. Jaarlijks worden in de provincie Limburg meer dan duizend verwilderde huiskatten doodgeschoten door jagers. Dat gebeurt illegaal, nadat de rechter een streep haalde door de toestemming die het provinciebestuur hiervoor eerder verleende. De Limburgse Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil dat de provincie bijdraagt aan een diervriendelijke en effectieve oplossing. Het vangen, steriliseren en terugplaatsen van de katten is zo'n manier.

Uit antwoorden op vragen van Statenlid Frank Wassenberg blijkt dat in Limburg meer dan duizend verwilderde huiskatten per jaar worden doodgeschoten. Daarvoor bestaat na een rechterlijke uitspraak geen wettelijke basis meer. Bovendien is afschot een schijnoplossing. Verwilderde katten planten zich snel voort en de opengevallen plekken worden meteen opgevuld door nieuwe aanwas.

Ingrijpen in de voortplantingscyclus van katten heeft wèl effect op de populatiegrootte. Wanneer de dieren worden gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst kan de populatie katten zich niet meer uitbreiden. De methode is diervriendelijk en heeft zich al bewezen op verschillende plekken in Nederland en het buitenland. In Limburg gebeurt het vangen, steriliseren en terugplaatsen al op kleine schaal dankzij particuliere initiatieven. Aan deze oplossing zijn wel kosten verbonden. Het kost al gauw een paar tientjes per kat om de dieren na vangst gesteriliseerd terug te plaatsen. Om die reden wil de Limburgse Statenfractie van Partij voor de Dieren dat het provinciebestuur de helpende hand toesteekt en de projecten financieel steunt en dient daartoe op vrijdag 10 juli een motie in.

Statenlid Frank Wassenberg: 'De Provincie heeft hier een duidelijke taak. Eerder heeft het provinciebestuur ervoor gekozen om de verwilderde huiskatten te laten schieten door jagers. De rechter heeft dat verboden, omdat de provincie niet naar diervriendelijke alternatieven voor de jacht heeft gekeken. Dit is zo'n alternatief, dat ook nog eens bewezen succesvol is. Afschot is dieronvriendelijk en inefficiënt. Dweilen met de kraan open.'

Sterilisatie voorkomt vermenging met de beschermde Wilde kat
Het steriliseren en terugplaatsen van verwilderde huiskatten heeft een bijkomend voordeel. In Limburg lijkt de Wilde kat (felis sylvestris) met een bescheiden terugkeer bezig. De Wilde kat lijkt enigszins op de huiskat, maar vormt een aparte soort. Het gaat om een bedreigde diersoort, die lange tijd verdwenen was uit deze contreien.
De Wilde kat wordt onder meer bedreigd door hybridisatie (vermenging) met de huiskat. Dat kan ertoe bijdragen dat de Wilde kat ophoudt te bestaan als een aparte diersoort. Door de bestaande populaties verwilderde huiskatten te steriliseren wordt hybridisatie met de Wilde kat tegengegaan. Afschot van de verwilderde huiskatten leidt daarentegen tot een verhoogde reproductie, met als bijeffect een grotere kans op vermenging met de Wilde kat.

De motie is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Op sleeptouw van de bontindustrie

Wat een merkwaardig stuk bontpromotie is er te lezen in de krant van donderdag 2 juli. In de week dat de Tweede Kamer akkoord...

Lees verder

Limburgs Parlement laat diervriendelijk gezicht zien

Het Limburgs Parlement heeft twee belangrijke moties van de Partij voor de Dieren aangenomen. De eerste motie was de overlast...

Lees verder