Partij voor de Dieren probeert Sterrebos tever­geefs te redden; doods­vonnis getekend door D66, SP, CDA en PvdA


1 oktober 2021

We hebben er alles aan gedaan om het Sterrebos te behouden. De kap van dit oerbosje staat gepland in november voor de uitbreiding van VDL Nedcar. Terwijl er nog geen grote opdrachtgever gevonden is om deze uitbreiding te rechtvaardigen. En tegelijkertijd loopt er nog een hoger beroepszaak tegen de uitbreidingsplannen bij de Afdeling bestuursrechtspraak, de hoogste bestuursrechter in ons land.

Het kan immers niet zo zijn dat 10 hectare aan hoogwaardige Limburgse natuur zomaar verdwijnt. De kap van het Sterrebos heeft onomkeerbare gevolgen, en valt niet meer te lijmen. En dan is het al helemaal verwerpelijk als later blijkt dat de kap voor niets is geweest. Dan is het aan niemand uit te leggen waarom een oerbosje moest verdwijnen voor een opdrachtgever die er niet kwam.

Daarbij is natuurcompensatie een doekje voor het bloeden: de kap van het Sterrebos valt niet eens te compenseren. De milieueffectrapportage maakt dit wel duidelijk. Het verdwijnen van het Sterrebos leidt tot natuurverlies dat onmogelijk goedgemaakt kan worden.

Daarom dienden wij deze motie in. Wij riepen het college op om de voorgenomen kap op te schorten. En daarbij in ieder geval het hoger beroep en de komst van een grote opdrachtgever af te wachten.

Tevergeefs, zo bleek. Tot onze grote verbazing stemden PvdA SP, CDA en ook ‘klimaatpartij’ D66 tegen onze motie. De partijen die altijd zeggen op te komen voor groene belangen in Limburg maken het daardoor mogelijk dat het Sterrebos gekapt mag worden. Zonder grote opdrachtgever, en nog vóór uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Daarmee tekenden zij allen het doodsvonnis van het Sterrebos.

Wij zullen ons echter keihard blijven inzetten voor de bescherming van de Limburgse natuur. En de overige partijen bewust blijven maken van het belang hiervan.

Vind jij ook dat de Limburgse natuur moet blijven? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #makeLimburgGreenAgain.

Gerelateerd nieuws

Grijp je kans: Partij voor de Dieren Limburg zoekt nieuw burgercommissielid!

Altijd al actief willen inzetten voor dier, mens en klimaat? De Limburgse PvdD-fractie is op zoek naar iemand die de fractie ...

Lees verder

PvdD-motie eindelijk uitgevoerd: provincie Limburg stopt jachtrechten op eigen gronden

Ruim 5 jaar na dato is het dan eindelijk zover: de Provincie Limburg maakt door de Partij voor de Dieren in principe een eind...

Lees verder