"Nee" tegen 'gawstrèkke'


30 januari 2010

Grevenbicht, 31-1-2010. Vanmiddag glibberden 15 leden van de Partij voor de Dieren door de mooie, besneeuwde straatjes van Grevenbicht om heel het dorp van een folder tegen het ‘gawstrèkke’ te voorzien. Doel van de folder: Het wederom losmaken van een discussie over hoe om te gaan met (dode) dieren.

“De kop van een speciaal daarvoor gedode gans aftrekken, omdát het een traditie is, is echt niet meer van deze tijd” aldus voorzitster Ida Been van de PvdD Werkgroep Limburg. “Een gans is een levend wezen en daar moet je respect voor hebben. Wij willen blijven benadrukken dat het misbruiken van een gans die voor het plezier van mensen is doodgemaakt, niet getuigt van respect voor dieren.”

Al in 2008 stelde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren Kamervragen over deze traditie. Helaas zonder direct resultaat. Weliswaar veroordeelde minister Verburg (CDA) het ‘gawstrèkke’ wel, ze noemde het “verwerpelijk”, maar voegde daar gelijk aan toe dat de verantwoordelijkheid voor het eventueel verbieden ervan op lokaal niveau ligt.

Na vragen van Frank Wassenberg van de PvdD over het ‘gawstrèkke’ blijkt dat Gedeputeerde Staten van Limburg er geheel anders over denken, getuige het antwoord van Gedeputeerde Driessen (CDA): “Ik zeg u dat, zoals het op dit moment binnen Grevenbicht gebeurt, wij die activiteit in positieve zin beoordelen.”


De Partij voor de Dieren blijft het een walgelijk schouwspel vinden en vraagt zich in alle oprechtheid af wat voor effecten een dergelijke omgang met dieren op kinderen heeft.Voorzitster Ida Been: ”Zou het niet mooi zijn als de Grevenbichters zelf een alternatief verzonnen waarvan ze over 50 jaar kunnen zeggen: Toen hebben wij, als dorp, de moed gehad de traditie te veranderen. En nu is er een nieuwe traditie waarvan we met trots kunnen zeggen: Het spektakel en het geweldige dorpsfeest op carnavalsdinsdag zijn behouden gebleven en dat is niet afhankelijk gebleken van 1 gans.”

Klik HIER voor het radio-interview van L1 met Frank Wassenberg over het ganstrekken.

Klik HIER voor de stemming op L1. U kunt niet meer stemmen. De einduitslag is:

1298 mensen stemde voor, 1758 tegen het ganstrekken.

Klik HIER voor de stemming in 'De Limburger'.

Van de 1300 uitgebrachte stemmen koos 40,5% voor 'Folklore', 3,5% vond het een 'Verworven recht' en 56% van de stemmers vond het 'Beestachtig'.

Klik HIER als je wilt reageren op het artikel in de 'Limburger'.

Gerelateerd nieuws

Jachtverbod in Limburg

Daags na het verzoek van de Partij voor de Dieren om een jachtverbod in te stellen vanwege het winters weer stelt de Provin...

Lees verder

Partij voor de Dieren-initiatief leidt tot duidelijkheid over eindtermijn afgravingen

De extra vergadering van het Limburgs Parlement, die was aange­vraagd door de Partij voor de Dieren, de SP, GroenLinks,...

Lees verder