Jacht­verbod in Limburg


5 januari 2010

Daags na het verzoek van de Partij voor de Dieren om een jachtverbod in te stellen vanwege het winters weer stelt de Provincie Limburg zo’n verbod in. Vanaf 7 januari 2010 geldt het jachtverbod. Het geldt zolang de winterse omstandigheden voortduren.

In de winter maken dieren geen enkele kans tegen jagers. Water en voedsel zijn moeilijk toegankelijk, waardoor veel dieren verzwakt zijn.
Bovendien kunnen de dieren zich niet verstoppen en zijn ze gemakkelijk te achtervolgen, vanwege de sporen die ze in de sneeuw achterlaten. In de winter verdienen de dieren daarom meer dan ooit bescherming tegen de jacht.

Het jachtverbod geldt voor hazen, fazanten, patrijzen, wilde eenden, overwinterende ganzen, konijnen en houtduiven.

Statenlid Frank Wassenberg: “Goed dat de provincie nu een jachtverbod instelt. Daar heeft de Statenfractie van de Partij voor de Dieren niet voor niets om gevraagd. Wij vinden het wel jammer dat het jachtverbod niet volledig is. Wilde zwijnen en reeën mogen ook de komende weken geschoten worden door jagers. ‘Populatiebeheer’ heet dat dan. En ook konijnen en houtduiven zijn niet helemaal veilig, want bij schadegevoelige gewassen mogen ze toch geschoten worden. Blijkbaar gelden economische belangen vóór alles, ook als het om verzwakte dieren in de winter gaat…”


Tot het jachtverbod actief is, proberen jagers nog snel hun slag te slaan. Deze foto werd op dinsdagochtend 5 januari gemaakt in Midden-Limburg. Te zien zijn jachthutten met op de voorgrond lokganzen. Een jager loopt in de wei en haalt een gans op. De andere jager zit schietklaar in de hut. Donderdag wordt de jacht gesloten. Deze jagers hadden niet het fatsoen om de weerloze dieren te ontzien.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt jachtstop

Naar aanleiding van de huidige winterse omstandigheden vraagt de fractie van de Partij voor de Dieren in het Limburgs Parle...

Lees verder

"Nee" tegen 'gawstrèkke'

Grevenbicht, 31-1-2010. Vanmiddag glibberden 15 leden van de Partij voor de Dieren door de mooie, besneeuwde straatjes van ...

Lees verder