Kerncentralebonus onderdeel verkoop Essent
Op 17 april stemden de coalitiepartijen van de Limburgse Provinciale Staten (CDA, PvdA, PNL) vóór verkoop van Essent aan de Duitse energiereus RWE, een zeer milieuvijandig bedrijf. De volledige oppositie, waaronder de Partij voor de Dieren, stemde tegen. Hier leest u een artikel van Frank Wassenberg over Essent en RWE. En hier vindt u zijn bijdrage in het debat.
De voorgenomen verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE brengt de gemoederen zeer in beweging. Dat begon al met de vermeende noodzakelijkheid van de verkoop. Daarover werd lang gezegd dat die onvermijdelijk was. Europa eiste namelijk een splitsing van energiebedrijven in een energieproducerend en een energieleverend bedrijf. Inmiddels is de Europese Unie van mening veranderd; de splitsing van energiebedrijven wordt toch niet verplicht. Nederland heeft de besluitvorming in Europa niet af willen wachten en heeft Energiebedrijven Essent en Nuon al in de etalage gezet voordat goed en wel zichtbaar was hoe de definitieve Europese regels eruit zouden zien.
Op het moment dat duidelijk werd dat Essent helemaal niet gesplitst en verkocht hoeft te worden van Europa, waren de onderhandelingen over de verkoop al afgerond. Het bedrijf wordt gesplitst en het energiebedrijf wordt verkocht aan RWE, als een aantal overheden daar tenminste mee akkoord gaat. De aandelen zijn in handen van een aantal provincies en gemeenten en als die groen licht geven, wordt Essent ingelijfd bij RWE.
Vanaf het moment dat RWE in beeld kwam als koper werd er al openlijk getwijfeld of dit bedrijf nu wel de ideale overnamekandidaat was. RWE heeft immers een uitgesproken slechte reputatie op milieugebied. Het bedrijf is groot in bruinkoolwinning. Om die bruinkoolwinning mogelijk te maken, wordt op ongekend grote schaal grondwater aan de omgeving onttrokken. De hele omgeving verdroogt daardoor. Dat is ook te merken in nationaal park De Meinweg (bij Roermond), dat veel schade ondervindt door die verdroging.
En als het gaat om de schone energie, zoals zonne-energie, waterenergie of windenergie, geeft RWE niet thuis en hoort het bedrijf bij de slechtste presteerders van Europa.
RWE wil daarnaast niets liever dan verder investeren in kernenergie. Dat is nog altijd een van de allervuilste vormen van energie, al willen sommige voorstanders ons anders doen geloven. Zij wijzen dan op het feit dat energieopwekking via kernsplitsing weinig CO2 oplevert en daarom 'schoon' zou zijn. Niets is minder waar. Het grote probleem van kernsplitsing is dat in dat proces grote hoeveelheden nucleair afval worden geproduceerd. Dat kernafval blijft tienduizenden jaren lang radioactiviteit uitstralen en vormt daarmee een levensgroot gevaar voor elke vorm van leven op onze planeet.
Dat RWE grootse plannen met kernenergie heeft, blijkt uit de achtergrondinformatie bij de verkoop van Essent. Daar is te lezen dat RWE de verkoopprijs zal verhogen, als het bedrijf een vergunning krijgt om een tweede kerncentrale te bouwen in Nederland. Zo is de verkoopprijs die RWE uiteindelijk betaalt voor Essent is dus afhankelijk van een kerncentralebonus.
Daarmee is het antwoord op de vraag of RWE een goede koper voor Essent is een duidelijk NEE. De verkoop van Essent aan RWE zal slecht zijn voor het milieu, omdat het bedrijf vooral geïnteresseerd is in bruinkoolwinning en kernenergie. Het zijn de natuur en het milieu die uiteindelijk de prijs zullen betalen voor de verkoop van Essent aan RWE.
De oppositie in de Provinciale Staten van Limburg heeft de verkoop van Essent niet tegen kunnen houden. Op 24 mei stemmen de Provinciale Staten van Brabant over de verkoop van het Brabantse aandelenpakket. Dat wordt een spannende dag! Zouden Brabantse Provinciale Staten die noodlottige verkoop wel tegen kunnen houden?
De Partij voor de Dieren stelden hierover vragen. De vragen kunt u hier lezen.
Gerelateerd nieuws
Tessa Krings in gesprek met Frank Wassenberg
Heeft u ook wel eens dat u iets ziet of leest over de bio- industrie of over het klimaatprobleem? En dat u dan denkt: ‘...
Lees verderStatenlid plakt eerste verkiezingsposter in Limburg
Aftrap Limburgse postercampagne ‘Europa; er zijn grenzen’ Op dinsdag 28 april zal Statenlid Frank Wassenberg, tweede op de k...
Lees verder