Kabinet wil geluid­overlast vracht­vlieg­tuigen beperken; Provincie Limburg (eigenaar MAA) weigert. PvdD Limburg stelt vragen


26 januari 2020

Partij voor de Dieren is verbolgen. De regering wil een taks invoeren voor lawaaierige vrachtvliegtuigen om de volksgezondheid te waarborgen. Lawaaierige vrachtvliegtuigen dienen meer belast te worden dan stille. De Provincie Limburg is echter een andere mening toegedaan en vraagt het kabinet om een uitzondering.

Als eigenaar en beheerder van Maastricht Aachen Airport (MAA), stelt de Provincie Limburg dat 'duizenden' banen van werknemers van MAA op het spel staan en dat de concurrentiestrijd met omliggende, buitenlandse luchthavens (Brussel, Luik en Keulen) oneerlijk wordt door belastingheffing. De plannen van het kabinet zouden vliegtuigmaatschappijen op MAA €1300 per vlucht meer kosten en de Provincie eist daarom een uitzonderingspositie.

De PvdD Limburg is hierover verbaasd. Niet alleen zou een vrachtvliegtuigtaks eindelijk een begin vormen om de luchtvaartindustrie evenredig te gaan belasten (op kerosine en vliegtuigtickets wordt immers geen belasting geheven); volgens de website van MAA zelf heeft het slechts 1500 werknemers, directe én indirecte. Aangezien een MKBA steeds afgehouden wordt door MAA en de Provincie als eigenaar, weet niemand precies hoeveel werkgelegenheid MAA precies oplevert. Van 'duizenden' banen is dus in ieder geval geen sprake. Tel daarbij op dat Limburg meer dan 1,1 miljoen inwoners telt en dat een meervoud van die ‘duizenden werknemers’ dagelijks overlast ondervindt van lucht-, geluid-, stank-, en lichtverontreiniging. Volksgezondheid gaat altijd voor!

PvdD-Statenlid Peter Loomans trekt middels zijn vragen van leer tegen de Provincie Limburg. De regering wil stille vliegtuigen belasten met €1,95/ton vracht; lawaaierige met €3,85/ton. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde gewicht van een vrachtvlucht in Nederland 100 ton is. Een simpele rekensom wijst uit dat een stil vliegtuig met gemiddelde vracht €195 aan heffing kost; voor een lawaaierig toestel €385 per vlucht. Desalniettemin stelt de Provincie dat vliegtuigmaatschappijen per vlucht €1300 aan taks gaat kosten. PvdD wil hierover opheldering.

Kan de Provincie Limburg niet rekenen? Daar heeft het alle schijn van. Daarom heeft Partij voor de Dieren Limburg schriftelijke vragen ingediend. PvdD zal blijven strijden voor een groen, eerlijk en open Limburg. 💚💪

Sluit je ook aan bij het #groeiendverzet & #makeLimburggreenagain