Heel de wereld kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen; Provincie Limburg blijft achter


27 november 2020


45% van de Nederlandse vrouwen ervaart geweld. Toch wordt maar in 10% van de gevallen aangifte gedaan bij de politie. UN Women heeft 25 november daarom uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Heel de wereld, waaronder uiteraard ook Nederland, kleurde oranje.

Heel de wereld? Nee. De Provincie Limburg deed niet mee. In tegenstelling tot 8 andere provincies en 14 Limburgse gemeentes kleurde het Gouvernement Maastricht niet oranje. Ook werden er geen #OrangeTheWorld-vlaggen opgehangen. Terwijl ook Limburgse autoriteiten jaarlijks duizenden meldingen ontvangen van huiselijk geweld. Des te vreemder dat de Provincie Limburg niet besloot mee te doen.

Wij lieten het daar niet bij zitten, en dienden vandaag schriftelijke vragen in om opheldering te krijgen. "Bijzonder vreemd", aldus fractievoorzitter Pascale Plusquin. "Volgens UN Women Nederland schiet de Nederlandse hulpverlening tekort in het aanpakken van geweld tegen vrouwen. En dan niet alleen bij huiselijk geweld."

"Bijna 40% van de vrouwen wordt seksuele geïntimideerd op de werkvloer", weet Plusquin. Uit cijfers blijkt dat alleen al melding daarvan doen moeilijk is in Nederland, laat staan dat er een sanctie volgt.

Het doel van #OrangeTheWorld 2020 is dan ook om geweld en intimidatie makkelijker te melden. "Veel vrouwen zijn niet eens bekend met het noodnummer Veilig Thuis (0800-2000). Deze actie van UN Women Nederland is dan ook meer dan nodig. En dan besluit de Provincie Limburg om niet mee te doen. Wij willen weten waarom."

Met haar schriftelijke vragen verzoekt Plusquin de Provincie Limburg om alsnog mee te doen. Plusquin: "De acties van #OrangeTheWorld duren nog tot 10 december. Ook al is de 25ste al voorbij, het is dus nog niet te laat om mee te doen."

En zo is het maar net. Verbaas jij je ook over de Nederlandse cijfers van geweld tegen vrouwen? En wil je je hiertegen inzetten? Teken de petitie: https://www.orangetheworld.nl/... of sluit je dan aan bij Partij voor de Dieren. Sluit je aan bij het #groeiendverzet!!

Gerelateerd nieuws

Onze Limburgse jongerenafdeling werft bestuursleden!!

Onze jongerenafdeling PINK! Limburg is op zoek naar nieuwe enthousiaste bestuursleden voor de afdeling Limburg. Het bestuur b...

Lees verder

Nieuwsbrief PvdD Limburg december 2020

Beste leden van Partij voor de Dieren Limburg, Het aanstaande congres staat in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen in ...

Lees verder