Dieren­welzijn onbe­langrijk voor GS - coali­tie­par­tijen


4 maart 2007

Maastricht, 5 maart 2007. Milieu en dierenwelzijn staan weer op de politieke agenda, zowel in Nederland als internationaal. Voor het eerst in de geschiedenis is er in het regeerakkoord een passage opgenomen over dierenwelzijn. Het Europees Parlement nam enkele maanden geleden met overweldigende meerderheid een motie aan om dierenwelzijn beter te garanderen in de Lidstaten. Toch speelt dierenwelzijn geen enkele rol voor de meeste partijen die op 7 maart meedoen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Limburg. Dat blijkt uit een korte analyse, waarbij de verkiezingsprogramma’s worden doorgelicht op thema’s die betrekking hebben op milieu, natuur en dierenwelzijn.

Tabel: aantal vermeldingen van thema in verkiezingsprogramma’s.

Dierenwelzijn

Natuur

Milieu

CDA

0

17

1

ChristenUnie

2

13

25

D66

0

6

0

GroenLinks

0

38

22

Limburgs Belang

3

10

7

Partij Nieuw Limburg

0

9

5

Partij van de Arbeid

0

4

2

Partij voor de Dieren

12

41

41

SP

3

15

15

VVD

0

10

2

Bij het vergelijken van de programma’s vallen enkele zaken op. Dat de Partij voor de Dieren (PvdD) en Groen Links (GL) hoog scoren als het partijprogramma wordt doorgelicht op woorden als ‘natuur’ en ‘milieu’ is niet verwonderlijk.
Zeer opvallend is vooral dat het woord dierenwelzijn in de verkiezingsprogramma’s van de huidige coalitiepartijen in Limburg (CDA, VVD, PvdA) geen enkele keer voorkomt. Dat dierenwelzijn de afgelopen periode in de provincie geen enkele rol speelde, is duidelijk.
De onthutsende conclusie, die op basis van deze korte analyse getrokken moet worden, is dat de dieren ook de komende vier jaar uitsluitend als een economisch product worden gezien, als het aan de huidige Gedeputeerde Staten-coalitie ligt.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme op campagne met de kandidaten van lijst 9 van de PS verkiezingen.

Zondag 4 maart heeft een delegatie van de Partij voor de Dieren een werkbezoek aan de St Pietersberg in Maastricht afgelegd. ...

Lees verder

E-mail actie tegen illegale jachthut

Op 2 februari 2007 stuurde de Partij voor de Dieren Limburg, een brief aan het College van B&W van de gemeente Valkenburg...

Lees verder