Ceedeekaas aten eenden­lever


24 augustus 2007

De commissarissen der Koningin hielden hun jaarlijkse feest. Dit jaar gebeurde dat in Margraten en gouverneur Leon Frissen trad op als gastheer. Gezellig partijtje golf, wijn proeven en tot slot een bourgondisch diner, speciaal bereid door meesterkok Wiel Rekko van restaurant Manjefiek. Hierbij werd 'eendenlever' geserveerd, lazen wij in de Limburgse kranten (23-08-07). Journalist Paul van Gageldonk suggereert dat dit ‘foute eendenlever’, oftewel ‘foie gras’ is geweest. Immers: het zou in de ban gedaan zijn door de bazin van de ceedeekaas (de Koningin) en het was maar gelukkig dat Marianne Thieme niet was uitgenodigd.
Foie gras is de zeer omstreden, onder dwangvoeding verkregen, vette (het Franse woord 'gras') ganzen- of eendenlever. Via een trechter wordt onder dwang vette maispap in de strot van de vogels gegoten, wat gepaard gaat met veel pijn en stress. Het gewicht van de lever van de dieren wordt dan in 2 weken tijd 6 tot 10 maal groter. Met recht een vette lever, die voor de mens ook niet tot de gezonde voeding gerekend mag worden. Deze manier van dwangvoeding is verboden in Nederland en in verschillende andere Europese landen (Duitsland, Engeland, Zwitserland, Denemarken, Polen en Noorwegen), maar het dubbele aan dit beleid is dat foie gras hier wel verkocht mag worden. Op aandringen van de Partij voor de Dieren (Marianne Thieme heeft er Kamervragen over gesteld), heeft de Koningin laten weten het niet meer te serveren aan haar gasten. Onze partij wil dat het product ook niet meer verkocht mag worden in Nederland.

Het leven van voor foie gras bestemde dieren
De eerste 3 maanden van hun leven mogen de voor foie gras bestemde ganzen en eenden buiten scharrelen. Ze krijgen voldoende drinkwater en normaal voer.
Twee weken vóór de slacht worden ze vastgezet in piepkleine hokjes in een schuur zonder daglicht. Ze kunnen niet meer rechtop zitten, zich niet omdraaien, hun vleugels niet spreiden en krijgen ook geen drinkwater meer. Driemaal per dag wordt er een 30 cm lange trechter in hun keelgat gezet, waardoor een grote hoeveelheid vette maispap naar binnen wordt gegoten. Dit veroorzaakt veel stress en de dieren stribbelen hevig tegen. Er zijn gevallen bekend waar de vogels gezouten water te drinken krijgen. Ze lijden dan zo’n dorst, dat ze snakken naar iets dat die dorst kan lessen en stribbelen minder tegen bij de dwangvoeding.
Intussen groeit de lever en drukt op de andere organen. De pootjes worden helemaal naar buiten gedrukt. Botbreuken en beschadigingen aan de slokdarm komen ook veel voor. Onderzoek heeft uitgewezen dat 2 tot 4 procent overlijdt vóór de slacht.

Niet alle eenden- of ganzenlever is echter foie gras. Wat de Commissarissen der Koningin werkelijk gegeten hebben, zal waarschijnlijk door ons niet meer achterhaald kunnen worden.

Gerelateerd nieuws

Bezwaren Faunabescherming tegen jachthut gegrond.

De Commissie voor bezwaarschriften van Valkenburg aan de Geul heeft de bezwaren van de Vereniging Faunabescherming tegen de v...

Lees verder

Steun het burgerinitiatief van 'Sint Pietersberg Adembenemend'

Binnenkort beslist de Provincie of de ENCI nog jaren mag doorgaan met het afgraven van de St. Pietersberg en het verbranden v...

Lees verder