CDA en PvdA verhin­deren debat mega­stallen


27 maart 2010

Coalitiepartijen CDA en PvdA hebben op vrijdag in de Provinciale Staten van Limburg een debat geblokkeerd over de dreigende invasie van varkensflats uit Brabant.
Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben een rem gezet op de uitbreiding en nieuwvestiging van varkensflats. Daarvoor heeft Noord-Brabant een Wro-verordening gebruikt (Wet ruimtelijke ordening), die de provincie de mogelijkheid biedt om regels te stellen met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling.
Limburg heeft altijd geweigerd om een verordening op te stellen. Dat betekent dat Limburg geen mogelijkheid heeft om grenzen te stellen aan de dreigende komst van nieuwe vee-industriebedrijven.
De Partij voor de Dieren wilde hierover een debat voeren in de Provinciale Staten van Limburg.Fractievoorzitter Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat de coalitiepartijen een debat over deze dringende kwestie blokkeren.

Wassenberg: 'CDA en PvdA geven hiermee groen licht aan de komst van megastallen naar Limburg. Voor Limburg is dat zeer ongewenst. Megastallen zijn een bron van ziekte, omdat zij veel fijnstof uitstoten en omdat er door het grote antibiotica-gebruik veel gevaarlijke bacteriën ontstaan. Ze zijn slecht voor het milieu, en slecht voor dierenwelzijn. Ongelofelijk dat de coalitiepartijen dit niet willen bespreken. Maar voor het CDA gelden vooral de belangen van de vee-industrie. En de PvdA loopt blijkbaar nog steeds keurig aan de leiband van het CDA.'

In plaats van het debat, heeft Frank Wassenberg mondelinge vragen gesteld over deze kwestie. Ook diende hij twee moties in om in Limburg de komst van varkensflats uit Brabant tegen te houden. Maar opnieuw hebben CDA en PvdA, dit maal gesteund door de VVD, ervoor gezorgd dat de Limburgse deuren voor varkensflats wagenwijd geopend blijven. Zo wordt Limburg op het gebied van de vee-industrie dus langzamerhand het afvoerputje van Nederland. Wat is andere provincies verboden is, wordt hier met open armen verwelkomd.

Gerelateerd nieuws

Afschot dreigt voor Limburgse edelherten

Maastricht, 5 maart 2010 - De Partij voor de Dieren in het Limburgs Parlement is zeer kritisch over het prestigieuze edelhe...

Lees verder

Geen staatssteun vliegveld Beek

Maastricht Aachen Airport (in de volksmond vliegveld Beek) heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden. Dat komt ...

Lees verder