Afzwakken stik­stof­beleid bittere pil voor PvdD Limburg


16 oktober 2019

De Partij voor de Dieren is verbijsterd dat de provincie het stikstofbeleid wil gaan afzwakken naar aanleiding van het boerenprotest.

"In Groningen moesten de boeren de deuren van het provinciehuis opentrappen, maar weigerden de Staten te wijken voor intimidatie. In Limburg worden ze met koffie, gebak en toezeggingen overladen", vergelijkt fractievoorzitter Pascale Plusquin.

Provincie doet concessies
Dinsdag protesteerden ongeveer 400 boeren bij het provinciehuis in Maastricht tegen het provinciaal stikstofbeleid. Aan het einde van het protest maakte gedeputeerde Ger Koopmans bekend dat de provincie het stikstofbeleid grotendeels aanhoudt, maar dat er opnieuw gekeken wordt naar wat er nodig is om houdbare vergunningen te kunnen verlenen, sterke boerenbedrijven in stand te houden en kwaliteit van Natura 2000-gebieden te versterken.

Forse toezeggingen
De Partij voor de Dieren is verbijsterd over de 'forse toezeggingen' van Koopmans, nog voordat het Limburgs Parlement en het interprovinciaal overleg daarover een standpunt heeft ingenomen. "Koopmans liet zich ook nog eens kritisch en laatdunkend uit over het landelijk stikstofbeleid en de rol van het RIVM daarbij", zegt de fractievoorzitter. Daarnaast heeft de partij geen goed woord over voor het feit dat gedeputeerde Koopmans het woord voerde, terwijl gedeputeerde Hubert Mackus dit onderwerp in zijn portefeuille heeft.

Opheldering
De partij heeft sterke aanwijzingen dat de toezeggingen door Koopmans van tevoren met de LLTB zijn afgekaart. "Wij willen opheldering hierover, of hij ter plekke namens het college heeft gesproken, en meer duidelijkheid over de toezeggingen die gedaan zijn."

Gerelateerd nieuws

Lang leve de innovatie: Wij van LLTB adviseren LLTB

HET BETOOG – Met stijgende verbazing en verontwaardiging las ik vorige week het stuk van voorzitter Léon Faassen van de Limbu...

Lees verder

Beheerder trekt stekker uit MAA; provincie houdt fossiele hoop levende

Maastricht Aachen Airport (MAA) blijft een Limburgs hoofdpijndossier. Letterlijk én figuurlijk. Na afwaaiende dakpannen, gelu...

Lees verder