Bijdrage PS 21 maart 2025: Structureel financieren Omgevingsdienst Zuid Limburg
In de commissie hebben wij gevraagd of deze verhoging wel genoeg was. Genoeg om milieuschade en gezondheidsrisico’s voor mens en dier op te sporen en aan te pakken. De reacties van andere partijen en de gedeputeerde waren, het is al veel meer dan het was en je moet eerst leren lopen voordat je kan rennen en we zijn hiermee robuust volgens de landelijke normen of in vergelijking met anderen zitten we goed. Allemaal proces of vergelijkingsargumenten.
Ook de PartijvoordeDieren vindt dit voorstel een duidelijke stap vooruit.
Maar op de vraag of het genoeg is om milieuschade en gezondheidsrisico’s te voorkomen is geen antwoord gekomen. De PartijvoordeDieren ziet daarom nog steeds het liefst het plus scenario gefinancierd worden omdat wij de milieuschade en gezondheidsrisico’s zoveel als mogelijk willen beperken.
En er is haast, want Limburg zit al veel te lang in een minimalistisch scenario, zoals uit het rapport Aertsen in 2021 en het ZRK rapport uit 2024 bleek. Bovendien lijkt mij dat de ODZL nu al kan lopen … en dan is kunnen rennen slechts een kleine stap.
Die wens voor het optimale scenario is op dit moment nog niet hard te onderbouwen. Met gegevens. Het is onduidelijk hoeveel en welke deel van de milieuschade en gezondheidsrisico’s de ODZL kan opsporen, aanpakken, ombuigen of voorkomen. De gedeputeerde heeft toegezegd een werkbezoek aan de ODZL te organiseren en daarbij de opgedane ervaringen en de bekende patronen die de ODZL ziet toe te lichten. Waarvoor dank, De Partij voor de Dieren is zeer geïnteresseerd.
Toch is een bezoek en informatie ontvangen niet hetzelfde als een “beleidsrapportage” waarom ik heb gevraagd in de commissie. Een beleidsrapportage gaat dan over wat ziet de ODZL in de praktijk bij ondernemingen en organisaties gebeuren. Dus geen rapportage over de efficiency van de ODZL of een evaluatie van het besluit dat we vandaag waarschijnlijk gaan nemen. Maar bijvoorbeeld: komt er wat anders boven bij onverwachte bezoeken dan bij geplande bezoeken? Hoeveel bezwaren komen op geconstateerde gebreken of boetes binnen? Hoe ernstig zijn de overtredingen, is de ernst aan het dalen of aan het stijgen? En worden er milieu of gezondheidsrisico’s waargenomen waar niet tegen op getreden kan worden door ontbrekende kaders?
Mijn vraag aan de gedeputeerde is of hij kan toezeggen dat een dergelijke rapportage over patronen in 2026 in een commissie besproken kan worden en daarbij aan te geven welke conclusies GS uit deze rapportage trekt. En dan zou het heel mooi zijn als dit ruim voor de begrotingsbespreking voor 2027 kan plaatsvinden.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage 24 januari 2025 ZRK rapport inzake drinkwater Provincie Limburg
Lees verder