Wild zwijn doodgeschoten in Waldeckpark Maastricht
Zijn de juiste afwegingen gemaakt en had het dier niet gespaard kunnen worden?
Indiendatum: 31 mei 2024
Schriftelijke vragen doodschieten wild zwijn in Waldeckpark Maastricht
Geacht College,
Op 31 mei 2024 om 11.45 uur is in het Waldeckpark in Maastricht door een politieagent een wild zwijn doodgeschoten. Beelden hiervan zijn te zien via deze link: https://youtu.be/ok-Mjtiz018 (Wat is Loos in Mestreech, 31 mei 2024). Al vanaf 8 uur in de ochtend was het park waar het dier zich bevond afgezet met rood/wit afzetlint. Het dier bleef probleemloos binnen deze omheining, en afgezien van enige schuwheid leek het dier geen agressief gedrag te vertonen. Het wilde zwijn is volgens de Flora- en faunawet (of de Wet Natuurbescherming) een beschermde inheemse diersoort. Afschot van een wild zwijn dat geen gevaar voor verkeer of veiligheid vormt, mag alleen worden gedaan wanneer daarvoor een ontheffing is verleend door de FBE van de Provincie Limburg.
- Is het College op de hoogte van het doodschieten van het wilde zwijn in het Waldeckpark te Maastricht op 31 mei 2024?
Op aanwijzing van de politie Maastricht is het dier door een politie-ambtenaar met een jachtakte doodgeschoten omstreeks 11.45uur.
- Is het College van mening dat de politie Maastricht de juiste instantie is om de beslissing te maken een beschermde inheemse diersoort dood te schieten?
- Is de FBE Limburg over deze situatie gekend en is er door hen een ontheffing verleend, of een bestaande ontheffing doorgeschreven? Zo ja, vanwege welk belang?
- Is een oplossing voor wegvangen van het dier met hulp van natuurhulpcentrum Opglabbeek of een lokale dierenarts met een verdovingspijltje daarbij overwogen?
Zo nee, waarom niet? - Wanneer er geen ontheffing is verleend, heeft de Politie Maastricht dan juist gehandeld, naar de mening van het College? Zijn de juiste afwegingen gemaakt?
- Wat doet de FBE om een voorval met een verdwaald dier, zoals dit, in de toekomst te voorkomen?
Graag beantwoording van deze vragen binnen de daarvoor geldende termijn,
Met vriendelijke groet
Ina Boven
Partij voor de Dieren
Indiendatum:
31 mei 2024
Antwoorddatum: 29 jul. 2024
Antwoord van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen PvdD
Inzake : Doodschieten wild zwijn in Waldeckpark Maastricht
Vraag 1.
Is het College op de hoogte van het doodschieten van het wilde zwijn in het Waldeckpark te Maastricht op 31 mei 2024?
Antwoord.
Het College heeft hiervan kennisgenomen via de mediaberichten die er verschenen zijn op 31 mei 2024. De provincie is daarnaast geïnformeerd via de Faunabeheereenheid Limburg.
Vraag 2.
Is het College van mening dat de Politie Maastricht de juiste instantie is om de beslissing te maken een beschermde inheemse diersoort dood te schieten?
Antwoord.
Indien er sprake is van een noodsituatie kan gelet op de veiligheid besloten worden tot maatregelen door de Politie, zij is daartoe bevoegd gezag. Een verdwaald wild zwijn, buiten zijn natuurlijke omgeving in een stedelijk park zou tot onaanvaardbare risico’s voor mens en dier kunnen leiden, en is dus alleen daardoor al een risico voor de openbare veiligheid en verkeersveiligheid.
Vraag 3.
Is de FBE Limburg over deze situatie gekend en is er door hen een ontheffing verleend, of een bestaande ontheffing doorgeschreven? Zo ja, vanwege welk belang?
Antwoord.
De FBE Limburg is van onderhavige casus op de hoogte gebracht, er is echter geen ontheffing van de provincie ingezet. In dit geval heeft de Politie in het kader van het borgen van de openbare veiligheid rechtstreeks een opdracht gegeven aan een speciale verlofhouder (iemand met een verlof van de Politie voor gebruik wapen voor het doden van bijvoorbeeld losgebroken of aangereden dieren) tot afschot in verband met risico’s voor de openbare veiligheid. De Politie is hiertoe het bevoegde gezag.
Vraag 4.
Is een oplossing voor wegvangen van het dier met hulp van natuurhulpcentrum Opglabbeek of een lokale dierenarts met een verdovingspijltje daarbij overwogen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord.
Deze vraag kunnen wij niet beantwoorden. Welke alternatieven in deze allemaal zijn overwogen is aan de gemeente Maastricht in samenwerking met de plaatselijke politie.
Vraag 5.
Wanneer er geen ontheffing is verleend, heeft de Politie Maastricht dan juist gehandeld, naar de mening van het College? Zijn de juiste afwegingen gemaakt?
Antwoord.
De gemeente Maastricht als bevoegd gezag in samenwerking met de Politie Maastricht constateren dat afschot van het wild zwijn noodzakelijk is i.v.m. risico’s voor de openbare veiligheid en verkeersveiligheid en de politie rechtstreeks opdracht heeft gegeven aan een bevoegd schutter is er met de juiste overwegingen adequaat gehandeld.
Vraag 6.
Wat doet de FBE om een voorval met een verdwaald dier, zoals dit, in de toekomst te voorkomen?
Antwoord.
Op grond van de verleende ontheffingen buiten de leefgebieden (Meerlebroek en de Meinweg) kunnen en mogen wilde zwijnen worden geschoten om zo:
1. de risico’s voor de openbare veiligheid te verkleinen (denk aan de aanvallen op personen en honden in de regio Meersen afgelopen jaar)
2. de verkeersveiligheid te borgen (57 aanrijdingen in 2023),
3. landbouwgewasschade te beperken (afgelopen jaar 2023 in Limburg getaxeerd € 355.571,-),
4. en als laatste om uitvoering te geven aan de afspraken tussen de Minister en de provincie om de stand van wilde zwijnen in Nederland zo laag mogelijk te maken om zo een gevreesde uitbraak van Afrikaanse Varkenspest te minimaliseren. Een dergelijke uitbraak zou miljarden kunnen gaan kosten en de levens van vele honderden wilde zwijnen en tienduizenden gehouden varkens kunnen betekenen.
Beheer van wilde zwijnen met als doel: Hoe minder wilde zwijnen, hoe kleiner ook de kans op aanrijdingen, schade aan gewassen en risico’s voor wandelaars en hun honden.
Gedeputeerde staten van Limburg
voorzitter secretaris
Interessant voor jou
Bescherming waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden
Lees verderStructurele wateroverlast in Bunderbos
Lees verder