Vragen over ontsnip­pe­rings­beleid natuur­ge­bieden


Indiendatum: jul. 2009

Maastricht, 29 juli 2009

Betreft: vragen (artikel 38 Reglement van Orde) over ontsnipperingsbeleid natuurgebieden


Geachte voorzitter,

De Verkenning Klimaatadaptatie Limburg gaat terecht in op de negatieve effecten van de klimaatverandering op de biodiversiteit.
De grote mate van versnippering van het landschap leidt er toe dat bepaalde soorten zich niet naar behoefte kunnen verplaatsen, waardoor het voortbestaan in voorkomende gevallen onder druk komt te staan. Onder invloed van de klimaatverandering zal de behoefte van de verschillende soorten nog meer toe nemen.
Op 15 juni 2009 is het MJPO-jaarverslag 2008 gepubliceerd. Van het Provinciaal Platform is geen informatie over de stand van zaken in Limburg ontvangen. Deze gegevens ontbreken daarom ook in het jaarverslag. Van de vijfentwintig op te lossen knelpunten en de drie prioritaire knelpunten is de voortgang niet bekend.

De Partij voor de Dieren vraagt u daarom hoe de stand van zaken in Limburg is met betrekking tot het nemen van ontsnipperende maatregelen. Om die reden stel ik u graag de volgende schriftelijke vragen (art. 38 RvO).

1.Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot het MJPO in Limburg?

In het POL paragraaf 5.5.2 staat het volgende: “we zullen voor de provinciale wegen die deel uitmaken van het regionaal verbindend wegennet een programma opstellen om versnippering tegen te gaan.” Deze passage is aan het ontwerp-POL toegevoegd op aandringen van de Minister van Verkeer en Waterstaat.
De Partij voor de Dieren heeft kennis genomen van de gebiedsvisie ‘Groene linten door Limburg’.
In deze visie worden knelpunten van provinciale wegen met de PES in beeld gebracht, ook worden er mogelijke oplossingen in de zin van faunavoorzieningen aangereikt.

Groene linten door Limburg is slechts een visie, geen beleidsdocument.

2.Is er sprake van een Provinciaal Meerjarenprogramma waarin een uitputtend overzicht wordt gegeven van alle knelpunten met betrekking tot het provinciale wegennet, waarin een prioritering van knelpunten wordt gegeven en dat een voorbereiding en een tijdspad voor uitvoering van maatregelen bevat?

3.Bestaat er een beleidsplan op het gebied van ontsnippering dat ten grondslag ligt aan een Provinciaal Meerjarenprogramma? Zo nee, waarom bestaat zo'n beleidsplan niet?

4.Worden versnipperingsknelpunten tot nu toe enkel aangepakt in geval van reconstructie? Waar is dwingend vastgelegd dat versnipperingsknelpunten worden aangepakt in geval van reconstructie of gebeurt dit op een vrijblijvende manier?

5.Bestaat er een provinciale leidraad waarin is verankerd hoe te handelen bij de aanleg van nieuwe wegen, dit om verdere versnippering te voorkomen?

6.Welke prestatieafspraken zijn er tussen het Rijk en de Provincie om tot een oplossing te komen voor de knelpunten binnen het provinciale wegennet?

7.Is het niet zo dat wanneer de provincie plaatselijke knelpunten wenst aan te pakken er een koppeling kan worden gemaakt met het MJPO-programma waardoor er van rijkswege financiële middelen voor de aanpak van knelpunten vrijkomen?


Ik stel prijs op een schriftelijke beantwoording van mijn vraag in de daarvoor geldende termijn van 30 dagen (artikel 38, Reglement van Orde).

Hoogachtend,

Namens de Partij voor de Dieren-fractie in de Provinciale Staten van Limburg,

Drs. F.P. Wassenberg
Fractievoorzitter


Interessant voor jou

Vragen over uitspraken van député Driessen over versoepeling van natuurbeleid met Crisiswet

Lees verder

Vragen over het verlopen van de gedoogbeschikking van ENCI

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer