schrijven in de staten - weer de wolf
ondernemerstips uit het Gouvernement
Heb je een schaap of een damhert en woon je in Limburg, dan moet je even opletten.
In 2023 en 2024 zijn door de Provincie Limburg forse bedragen uitgekeerd aan dierhouders die hun dieren nog onvoldoende beschermd hadden tegen de steeds meer voorkomende wolf. Gedode of gewonde dieren worden dan financieel vergoed, bedragen kunnen oplopen tot duizenden euro’s.
De Partij voor de Dieren stelde daarover vragen: Is het echt zo dat ook wanneer er geen enkele preventieve maatregel is getroffen (waarvoor overigens óók een behoorlijke subsidieregeling van de Provincie opengesteld is) er tóch schadevergoedingen worden uitgekeerd? Is het niet zo dat dierhouders wettelijk verantwoordelijk zijn voor het nemen van de nodige maatregelen om hun dieren te beschermen tegen mogelijk gevaar?
Het antwoord is ja én ja. Van de 13 keer dat in 2023 schade door een wolf aan een dier was toegebracht (20 schapen en 8 damherten), en daarvoor vergoedingen zijn uitgekeerd, was er in geen enkel geval een preventieve maatregel genomen. Vrij spel dus, voor de wolf.
De verantwoordelijke gedeputeerde stelt in zijn antwoord ook dat het inderdaad zo is dat “wanneer schade redelijkerwijs te voorkomen is, een tegemoetkoming in de schade niet voor de hand ligt”.
Dat lijkt gek, maar het zit zo: Omdat de wolf nog relatief nieuw is in Nederland en Limburg, en de veehouders de kans krijgen “te wennen” aan de terugkeer van de wolf rond hun schapenstal, is het treffen van preventieve maatregelen (nog) geen vereiste voor het ontvangen van een vergoeding voor de gedode of gewonde dieren.
Wel is de gedeputeerde van mening dat inmiddels voldoende duidelijk is dat de wolf haar plaats in Nederland zal blijven innemen, en dat dierhouders dus snel hun wettelijke zorgplicht moeten uitvoeren, mét steun van de Provincie. Hij noemt gewonde en gedode dieren, wanneer er geen maatregelen worden genomen “een realiteit”. Daar kan je niet omheen. Dus die preventieve maatregelen zijn daarmee noodzakelijk. Om een snelle uitvoering van de aanleg van bijvoorbeeld wolfwerende rasters te bevorderen kondigt hij aan te verwachten in de toekomst de tegemoetkomingen in voorzienbare schade, wanneer er geen preventieve maatregelen zijn genomen, te zullen afbouwen.
In lekentaal: wanneer je niet snel je dieren voldoende beschermt, krijg je straks geen vergoeding meer wanneer er dieren gedood worden of gewond raken. Bovendien gaat de kraan voor de subsidie voor preventieve maatregelen jaar na jaar met grote stappen verder dicht (van €350.000 in 2023 naar €200.000 in 2024 bijvoorbeeld).
Dus dierhouders in Limburg: doe het. Bescherm je dieren nu. Beperk je bedrijfsrisico. En vooral: bescherm je dieren, opdat ze niet onnodig vroeg aan hun einde komen. Dat is dan ook meteen een mooie kerstgedachte.
Gerelateerd nieuws
schrijven in de staten: Turbulentie
Maastricht Aachen Airport Niemand kan zeggen dat het een saai onderwerp is. Je hoeft in Limburg niet lang te zoeken naar nie...
Lees verder