Schrijven in de staten: Sprookjes!
alle dieren verdienen onze zorg en bescherming
Als je een wolf ziet kan je dat melden. Via de website BIJ12.nl kan dat heel makkelijk. Wanneer je als veehouder in aanmerking wilt komen voor hulp wanneer je schade hebt door wolven, wilde zwijnen of vossen bij je vee, dan moet je dat ook echt doen. Ze komen van BIJ12 dan bij je controleren welk dier die schade heeft veroorzaakt. Een wolf en een hond heb je snel door elkaar gehaald, en het is belangrijk scherp te hebben wie de boosdoener was.
Ondanks dat het land in rep en roer lijkt over de wolf in Nederland, vindt de Partij voor de Dieren de wolf nog niet zo’n kwaad beestje. Wij vertellen er geen sprookjes over. Bibi Dumon-Tak schreef er met Barbara Stok wel een heel leuk boek over (“Dit boek is vóór de Wolf”)
In Limburg zijn vorig jaar 19 meldingen gedaan van faunaschade door de wolf. Voor 2024 waren er twee meldingen, maar wij denken dat ze bij BIJ12 hun gegevens nog niet helemaal op orde hebben. We hebben er vragen over gesteld, want we willen graag weten hoe het zit.
Vooral omdat we inmiddels hebben uitgezocht dat er bij de Provincie twee belangrijke subsidieregelingen actief zijn waarmee veehouders geholpen worden.
Wanneer een wolf je vee doodt of verwond, kan je die schade vergoed krijgen. Dat hebben we afgesproken in de Provinciale Omgevingswet.
Wanneer je een hek met stroomdraden rond je dieren wilt zetten om te voorkomen dat de wolf erbij kan, bestaat daarvoor een subsidieregeling.
Ook als je vee gedood of verwond wordt door een ander dier, kan je een vergoeding voor die schade krijgen, alleen moet je dan wel kunnen aantonen dat je preventieve maatregelen hebt getroffen om schade te voorkomen. Dat hoeft bij de wolf niet. Dat is gek.
De vergoedingen voor de schade die een wolf kan aanrichten zijn fors. Tot € 10.000,- per melding. Gelukkig komt de wolf in Limburg op dit moment nauwelijks voor, dus je loopt niet zo’n heel groot risico dat je dieren in gevaar zijn.
Zo’n wolfwerend hek daarentegen, is een hele hoop gedoe, vergt onderhoud en dure stroom, en krijg je “maar” tot maximaal 80% van je kosten vergoed.
Je zou je de vraag kunnen stellen wat bedrijfseconomisch de juiste weg is: een hek of toch liever niet?
Maar wat houd je dan over? Onbeschermde dieren. Voor een wolf is een paar honderd kilometer niks, dat soort afstanden leggen ze wel af. Dus voor je het weet staat er eentje met honger op je erf. Arme onbeschermde schaapjes.
Wij vroegen daarom aan het College van Gedeputeerde Staten of ze het met ons eens zijn dat het nemen van preventieve maatregelen verplicht zou moeten zijn, wanneer een veehouder aanspraak wil maken op een schadevergoeding vanuit de Provincie. De pot met geld om ze daarbij te helpen staat immers gewoon open? En geen sprookjes meer: het gaat over dieren die onze bescherming verdienen. Dus plaats dat hek. Voor het vee én de wolf.
Een column van de Partij voor de Dieren
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
schrijven in de staten: Een flits van een wonder
Mijn zoon van 10 houdt van Roblox, zijn mountainbike en van de helden van Marvell, Spiderman en Wolverine. Deze week kwam er ...
Lees verderSchrijven in de staten: concreet worden
Het valt soms niet mee om concreet te zijn als je van najaarsnota naar voorjaarsbegroting werkt, en intussen echte winst prob...
Lees verder