Q-koorts in de Stemming (L1)


13 december 2009

Op zondag 13 december praat Statenlid Frank Wassenberg in het L1-radioprogramma de Stemming over de Q-koorts en de maatregel die minister Verburg (CDA) heeft aangekondigd: het doden van tienduizenden gezonde zwangere geiten. Het programma wordt uitgezonden van 11.00 tot 13.00 via L1.

Twee-en-een-half jaar lang heeft het kabinet, met minister Verburg voorop, de uitbraken van Q-koorts gebagatelliseerd om de belangen de intensive veehouderij te beschermen. Besmette bedrijven werden angstvallig geheim gehouden, uit angst om de beroerde reputatie van de intensieve veehouderij nog verder te besmeuren. Een fokverbod voor geiten wilde de minister ook niet, want dat zou slecht zijn voor de omzet van de fokkers. Het belang van de volksgezondheid was voor de CDA-minister ondergeschikt aan de belangen van de vee-industrie.
Ook de gezondheidsdiensten kregen niet de informatie die zij nodig hadden om de Q-koorts voortvarend aan te pakken. Eind 2009 zijn we 2300 zieken en 6 doden verder (sommige bronnen spreken zelfs van 11 doden). Nu komt het kabinet met de slechts denkbare oplossing: het doden van tienduizenden zwangere geiten. Zeer diervijandig en onnodig. De dieren onderzoeken en gezonde dieren vaccineren is een veel betere oplossing. In het programma De Stemming gaat Frank Wassenberg in debat met de geitenfokker bij Voerendaal op wiens bedrijf Q-koorts heerst en met een arts van de GGD. Het programma wordt uitgezonden van 11.00 tot 13.00 uur. Het debat waar Wassenberg aan deelneemt zal rond 11.30 uur beginnen. Het programma wordt herhaald op maandagavond 14 december om 20.00 uur. Klik hier en luister naar het interview.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tegen ruiming gezonde geiten

Het kabinet, met minister Verburg (CDA) voorop, heeft de economische belangen van de intensieve geitenhouderij veel zwaarder ...

Lees verder

Limburg tegen ruimen van gezonde geiten

Op vrijdag 18 december hebben Provinciale Staten van Limburg unaniem een motie aangenomen waarin het college van Gedeputeerde...

Lees verder