PvdD wil verklaring blamages verstoten dassen­jonkies; CDA hint op afschot


26 februari 2021

Het Roermonds dassendrama gaat maar door! Fout op fout wordt opgestapeld voor de bouw van woningen in Parkwijk 't Ham met de das als dupe. Niet alleen zijn er meer dassen (waaronder twee jonkies) gevonden dan de provincie voor mogelijk hield. De dramatische gang van zaken heeft er zelfs toe geleid dat de moederdas haar jonkies niet meer accepteert.

Wat is er ook alweer aan de hand? In januari geeft de Provincie Limburg buiten de toegestane periode (!) toestemming om dassen met rasters en vangkooien te vangen. Hun dassenburcht wordt daardoor hermetisch afgesloten. Hartje winter kunnen zij zichzelf daardoor niet langer van voedsel voorzien. En dan is de winter is ook nog eens de voortplantingsperiode voor de das. Diverse dassendeskundigen waarschuwen de provincie daarvoor al dat het dassenstel mogelijk jongen geworpen heeft. Spoedvragen van Pascale Plusquin roepen op deze bizarre situatie te staken. De provincie wil hier echter niets van weten. Ook aangifte van Plusquin op persoonlijke titel leidt nergens toe.

Ondanks landelijke ophef wordt de eerste das, een mannetje, op 8 februari gevangen. Omdat alles zo lang op zich laat duren, wordt de vangvergunning zonder openbare publicatie (!) op 12 februari verlengd. Ruim een week later wordt de vrouwtjesdas in het holst van de nacht gevangen. Ondanks het voortplantingsseizoen en de waarschuwingen van dassenexperts wordt het vrouwtje niet gecontroleerd op zogen, en afgevoerd naar een dierenopvangcentrum.

Daarop wordt de dassenburcht met een graafmachine urenlang afgegraven. Totdat het graven opeens stilligt: er worden twee jongen aangetroffen! De vrouwtjesdas blijkt dus tóch zogend te zijn. Even later volgt ook de bevestiging vanuit het dierenopvangcentrum. Bij nadere controle maakt het vrouwtje inderdaad melk aan. Blunder op blunder wordt opgestapeld.

Toch moet op dat moment het ergste bericht nog komen…Het vrouwtje accepteert haar eigen jonkies niet meer. Door alle omstandigheden zijn haar eigen jonkies verstoten.

PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin is furieus. “Net als zestien andere natuurorganisaties willen wij weten hoe al deze blamages hebben kunnen plaatsvinden”, stelt Plusquin. “Het is echt dramatisch wat de dassen is aangedaan. Wekenlang hebben dassenvrijwilligers er alles proberen aan te doen om de natuur te beschermen. En dat terwijl natuurbescherming een provinciale taak is”. Daarop dient Plusquin maar liefst dertig (!) gepeperde schriftelijke vragen in aan het college.

Ondertussen is tot onze grote verbazing niet iedereen in het Limburgs Parlement onder de indruk van alle blunders. Sterker nog, het CDA breekt een lans vóór het beheren van dassen. Of in gewone mensentaal: het afschieten van dassen.

Dit geeft maar weer eens aan hoe natuur erop staat in Limburg. Met onze schriftelijke vragen willen wij de onderste steen boven. Niet alleen om opheldering te krijgen, maar vooral om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen! Wordt vervolgd!

Vind jij ook dat de Limburgse natuur beschermd moet worden? En dat de natuur moet blijven? Stem dan 17 maart Partij voor de Dieren en sluit je aan bij het #groeiendverzet!!

Gerelateerd nieuws

Onze Pascale Plusquin doet aangifte vanwege dierenmishandeling Roermondse das

De Roermondse dassenkwestie leidt mogelijk tot een strafrechtelijke vervolging. Het tussen rasters plaatsen en vangen van das...

Lees verder

Aanleggen kunstburcht volgende flater dassendrama; dassen nog langer in gevangenschap

Het volgende hoofdstuk in het Roermondse dassenkwestie dient zich aan. De beoogde nieuwe dassenlocatie blijkt definitief onge...

Lees verder