Onze Pascale Plusquin doet aangifte vanwege dieren­mis­han­deling Roer­mondse das


16 februari 2021

De Roermondse dassenkwestie leidt mogelijk tot een strafrechtelijke vervolging. Het tussen rasters plaatsen en vangen van dassen geldt juridisch mogelijk als dierenmishandeling.

Midden in de voortplantingsperiode is de dassenburcht hermetisch afgezet met rasters en vangkooien. Daardoor kan de waarschijnlijk hoogzwangere das geen voedsel zoeken, in het toch al minst voedselrijke seizoen. Het aanwezige mannetje is ondertussen gevangen, waardoor het vrouwtje moederziel alleen is. En dan wordt de vrouwtjesdas ook nog eens buiten de toegestane periode belaagd. Tegen deze gang van zaken heeft PvdD Statenlid Pascale Plusquin op persoonlijke titel aangifte gedaan.

Wat is er aan de hand? In natuurgebied Hambeek in de Gemeente Roermond woont een stel dassen onder de Tv-toren. In dit natuurgebiedje wil een projectontwikkelaar huizen bouwen. Daarom moeten de dassen zo snel mogelijk uit het gebied verdwijnen. Tot grote verbijstering van talloze dieren- en natuurorganisaties heeft de Provincie Limburg daar toestemming voor gegeven en dan nog wel in een periode waar de dassen het meest kwetsbaar zijn.

's Winters zijn dassen al zeer verzwakt doordat voedsel schaars is. En dan zorgt het opjagen, en het invangen van het mannetje ook nog eens voor extra stress. Grote kans dat dit bij de vrouwtjesdas tot stress en mogelijk tot een miskraam of de dood leidt. Het kan goed zijn dat de vrouwtjesdas al is bevallen van haar jongen. Als de vrouwtjesdas dan gevangen en afgevoerd wordt, kunnen de kleintjes diep in de burcht onmogelijk bereikt worden. De kleintjes zouden dan verhongeren…

Eerder bleef de Provincie Limburg stilzitten na een oproep tot actie van de Partij voor de Dieren. “Wij hebben hier al met spoed schriftelijke vragen over gesteld, maar nog geen antwoord gekregen. Terwijl er juist nu gehandeld moet worden”, stelt Plusquin onomwonden.

Ook de Tweede Kamer-fractie van de Partij voor de Dieren heeft hierover Kamervragen gesteld. Plusquin: “Wij vinden dat woningbouw plaats moet vinden op vrijgekomen landbouwgronden. En niet op plekken waar unieke beschermde dieren leven”.

De provincie heeft aangeven dat de ontheffing om de das te vangen zelfs tot medio maart wordt verlengd. Dit vormt voor Plusquin de druppel. Plusquin: “Hierdoor komt geen einde aan het lijden van de dieren. Dat is onaanvaardbaar, vind ik als burger, en als Statenlid”. Juridisch gezien wordt de gezondheid van deze wilde dieren immers zonder redelijk doel benadeeld.Plusquin: “Volgens de wet is eenieder verplicht om een hulpbehoevend dier te helpen. En dat is wat ik vandaag gedaan heb.”

Hopelijk komt met de aangifte een einde aan deze ondraaglijke situatie voor de dieren. Na aangifte is het Openbaar Ministerie aan zet. Het OM zal moeten beoordelen of er strafrechtelijk wordt vervolgd voor dierenmishandeling. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Vind jij ook dat de Limburgse natuur beschermd moet worden? En dat de natuur moet blijven? Stem dan 17 maart Partij voor de Dieren en sluit je aan bij het #groeiendverzet!!

Gerelateerd nieuws

UPDATE: hoogzwangere das Roermond nu ook onderwerp van PvdD-vragen in Tweede Kamer

Het schokkende nieuws over het belaagde dassenstel uit Roermond heeft nu ook Den Haag bereikt. Ook daar kan Kamerlid Frank Wa...

Lees verder

PvdD wil verklaring blamages verstoten dassenjonkies; CDA hint op afschot

Het Roermonds dassendrama gaat maar door! Fout op fout wordt opgestapeld voor de bouw van woningen in Parkwijk 't Ham met de ...

Lees verder