Partij voor de Dieren vraagt om controle van horror kippen­stallen


8 januari 2019

De

schokkende beelden die Animal Rights maakte in Limburgse kippenstallen1

hebben op veel mensen diepe indruk gemaakt. De Partij voor de Dieren

stelt vragen aan het College van GS hoe het mogelijk is dat dit soort

toestanden nog steeds voorkomen, en waarom er door de overheid maar zo

weinig wordt gecontroleerd. Toch kan het zelfs zo zijn dat de gefilmde

toestanden niet illegaal zijn. Daarom moeten de regels veranderen, en

ook het Limburgse landbouwbeleid.

Ook de inspecties op brandveiligheid laten veel te wensen over: de beelden lieten een stal zien waarin ratten ongehinderd aan elektrische leidingen konden knagen. Dat kan anders door de elektra in een apart compartiment te concentreren, een maatregel die officiëele instanties aanbevelen en waar de Partij voor de Dieren al meermaals om heeft gevraagd. Want nog steeds breken er met de regelmaat van de klok grote branden uit.

De beelden van kale, stervende en dode dieren in de stallen hebben op veel mensen diepe indruk gemaakt. Toch wordt er in deze bedrijfstak jaarlijks maar 5% van de bedrijven op dierenwelzijn gecontroleerd. En de getoonde toestanden zijn strikt gezien niet eens allemaal illegaal.

Pascale Plusquin, fractievoorzitter Partij voor de Dieren: “Dat dit soort toestanden nog steeds voorkomen is onbestaanbaar. De beelden van Animal Rights kunnen niet zonder gevolgen blijven. Wij vragen om meer en geintegreerde controles, waarin ook wordt gekeken naar de toestand van luchtwassers. Die veroorzaken vaak veel meer fijn stof en stank dan volgens de opgave van de fabrikanten - dat heeft het ministerie ook al toegegeven.”

Maar het belangrijkste is dat het Limburgse landbouwbeleid verandert, waarin de gangbare intensieve veehouderij tot nu toe vrij spel heeft en veel subsidie krijgt van de provincie. Plusquin: “Wij willen de huidige massieve ongerichte steun omzetten in een transitiefonds naar een duurzame en diervriendelijke veehouderij. Er staat veel op het spel bij de komende verkiezingen”

Zie ook: https://limburg.partijvoordedi...

Gerelateerd nieuws

Opinie: Vrede op aarde, vrede in het bos.

In deze periode van vrede op aarde schotelen we elkaar graag iets speciaals voor tijdens de kerstmaaltijd. Je leest in de kra...

Lees verder

Ik kies Limburg 2019

Sinds vrijdag 1 februari is de website IkKiesLimburg.nl online. Op deze website is meer informatie terug te vinden over de Pr...

Lees verder