Partij voor de Dieren stelt vragen over afschot herten Weer­terbos


16 oktober 2008

In 2005 is het pilotproject Edelherten Weerterbos van start gegaan. Op een afgebakend terrein van 150 ha zijn 15 edelherten uitgezet, waaronder een aantal drachtige hindes. Vooraf was al bekend dat op het terrein slechts een zeer beperkt aantal edelherten zou kunnen worden gehuisvest. Het was dus slechts een kwestie van tijd voor er een overschot aan edelherten zou ontstaan. Uit het jaarverslag van Stichting Het Limburgs Landschap blijkt dat er in 2007 negen edelherten zijn geschoten. Ook komend jaar zal er een overschot ontstaan door de jonge dieren die na de bronsttijd geboren zullen worden.

De Provincie Limburg draagt financieel bij aan het project in het Weerterbos. Daarom wil de Partij voor de Dieren van de Provincie weten of de overpopulatie, die zich al twee jaar na de start van het pilotproject voordeed, niet had kunnen worden voorzien. Ook wil de partij weten of de overpopulatie niet op een diervriendelijkere manier bestreden kan worden dan via het doodschieten van de dieren.

Frank Wassenberg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Het gaat om een beperkt project, op een beperkt terrein, met een beperkt aantal dieren, die bovendien van zenders zijn voorzien. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om de dieren te verdoven en uit te zetten in een gebied waar ze wel voldoende ruimte hebben? Ook anticonceptie kan voorkomen dat de dieren zich ongebreideld voortplanten. Dat is niet heel natuurlijk, maar het is ook niet natuurlijk om een roedel herten te huisvesten op een terrein van anderhalve vierkante kilometer en elk jaar de ‘overtollige’ dieren te schieten.”

De schriftelijke vragen dienen binnen 30 dagen door het Provinciebestuur te worden beantwoord.

De vragen zijn hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Dierendag is een mooie gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken

Partij voor de Dieren mest de stal uit! Dit heeft dierendag een andere wending gegeven dan het gebruikelijke voeren van diere...

Lees verder

Opinie: Edelhertensafari in Weert

De jachtadvertentie van Wiel Schroijen heeft veel stof doen opwaaien. Schroijen heeft op een stukje land van tien hectare 27 ...

Lees verder