Marianne Thieme woont rechtszaak bij in Maas­tricht


7 december 2007

Marianne Thieme was vrijdag 7 december in Maastricht om de behandeling van de zaak L. voor de economische politierechter bij te wonen. L. moest voorkomen voor het vergiftigen van beschermde roofvogels en dassen, het doodschieten van een vos en het illegaal houden van ongeringde fazanten op zijn landgoed in Valkenburg a/d Geul. Deze zaak is al eerder voorgekomen op woensdag 26 september, maar is toen verdaagd wegens het ontbreken van L. en zijn advocaat mr. Th. Hiddema. Marianne kwam toen voor niets naar Maastricht.

L. kwam eerder dit jaar in opspraak toen de gemeente Valkenburg a/d Geul zijn illegaal gebouwde jachthut wilde legaliseren. Op 2 februari stuurde de Partij voor de Dieren Limburg een brief naar het college van B&W en de gemeenteraad van deze gemeente om haar bezorgdheid hierover uit te spreken en enkele aanvullende vragen te stellen. Ook werd vanaf deze site een emailactie gestart, die na enkele dagen al 200 reacties opleverde. In juli dit jaar wist de Vereniging Faunabescherming het tij te keren: een bezwaarschrift tegen het legaliseren van de jachthut werd gegrond verklaard.

De zitting vond plaats in rechtszaal A, de extra beveiligde zittingsruimte op de rechtbank van Maastricht. De publieke tribune bevindt zich hier achter glas. Blijkbaar wordt Marianne Thieme als risicofactor gezien in justitiële kringen in Maastricht. Samen met haar bezetten het statenlid Frank Wassenberg en een 20-tal Limburgse werkgroepleden van de Partij voor de Dieren de publieke tribune. Ook was er veel mediabelangstelling.

Officier van justitie mr. Van Diem nam de zaak zeer serieus. Hij stelde vast dat roofvogelmishandeling aan de orde van de dag is, dat de roofvogelstand in Nederland, met name in Limburg dramatisch uitdunt en dat roofvogels juist de indicatoren zijn voor de stand van de fauna. In Limburg zijn haviken en buizerds bijzonder zeldzame vogels geworden. De officier vond het tijd om een daad te stellen. Hij eiste 2500 euro boete, een taakstraf van 100 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Raadsman Hiddema bagatelliseerde de kwestie. Vergeleken met het sadistische dierenwereldje zouden de slachtoffers nog genadig aan hun eind gekomen zijn. “Snelwerkend gif en de kogel: hen is een dienst bewezen.” Vooral de voorwaardelijke gevangenisstraf vond de advocaat een te zwaar middel. Het zou betekenen dat L. zijn jachtakte kwijtraakt waardoor “meneer zijn passie, zijn levensgeluk wordt ontnomen.”

Voor de Partij voor de Dieren is de straf echter niet hoog genoeg. Marianne Thieme vindt dat dierenbeulen als L. minimaal twee of drie jaar cel moeten krijgen. Toch ziet ze deze rechtszaak als een stapje vooruit: “De dreiging van het ontnemen van de jachtakte zal misschien toch flink wat jagers afschrikken. Maar er moet nog veel meer gebeuren. Een mentaliteitsverandering bij jagers. Het wordt tijd dat er een einde komt aan het omgekeerde Bambi-denken.” Hiermee bedoelt ze “dat jagers het vermoorden van dieren maar blijven goedpraten door te stellen dat ze ze uit hun lijden verlossen. Dierenmishandeling wordt in de rechtszaal nog veel te veel gebagatelliseerd. Het zou net zo zwaar bestraft moeten worden als witteboordencriminaliteit.”

Uitspraak op 21 december.

Gerelateerd nieuws

Opinie: De plezierjager als pyromaan

In september meldden de Limburgse kranten dat de overlast door wilde zwijnen in Midden-Limburg waarschijnlijk is veroorzaak...

Lees verder

Partij voor de Dieren tegen afschot edelherten in het Weerterbos

Het Limburgs Landschap wil overgaan tot het afschieten van edelherten in het Weerterbos, op de grens van Limburg en Noord-Bra...

Lees verder