Limburgse verkie­zings­uitslag


4 juli 2010

Bij de recente Tweede Kamerverkiezingen haalde de Partij voor de Dieren twee zetels, net als in 2006. Maar hoewel het aantal zetels gelijk bleef, hebben minder kiezers hun stem uitgebracht op de Partij voor de Dieren. Haalden we in 2006 nog een resultaat van 1,8% van alle stemmen, nu was dat 1,3%.
In alle provincies heeft de Partij voor de Dieren verloren. Maar wanneer we naar het stemgedrag per provincie kijken, zien we dat Limburg het veel beter heeft gedaan dan de meeste andere provincies in Nederland.

Als we kijken naar het stemgedrag, dan blijkt dat de Partij voor de Dieren in Groningen er het beste in is geslaagd om de kiezers vast te houden. Limburg volgt direct daarna.

Voorkeurstemmen op regionale kandidaten.
Als we kijken naar uitgebrachte voorkeurstemmen zien we dat Limburgers meer dan gemiddeld op de eigen kandidaat hebben gestemd. Ruim 14% van de Limburgse Partij voor de Dierenkiezers stemde op eigen kandidaat Frank Wassenberg. In Zuid-Holland stemde 12% op eigen kandidaat Esther Ouwehand (nummer 2 op de lijst) en in Groningen stemde ruim 10% op de Groningse Anja Hazekamp. In andere provincies werden veel minder stemmen uitgebracht op de regionale kandidaat.


Wanneer we al deze getallen proberen samen te vatten in twee conclusies, dan zouden dat de volgende kunnen zijn:
1)Limburg en Groningen hebben, in vergelijking met andere provincies, het verlies van de Partij voor de Dieren het meest kunnen beperken. Scoorde Limburg bij de verkiezingen in 2006 nog onder het landelijk gemiddelde, in 2010 zaten we daar iets boven.
2)Zowel in Groningen als in Limburg hebben relatief veel mensen op de lokale kandidaat gestemd.

Analyse
Na de winst van de PVV in Limburg stelden veel mensen zich de vraag welke partijen door de kiezers in de steek werden gelaten. Uit de cijfers blijkt in ieder geval niet dat de Limburgse Partij voor de Dierenkiezer naar Wilders is overgelopen. Veel waarschijnlijker is dat Wilders' aanhang vooral uit CDA-kringen afkomstig is.
Wat de reden is dat de Partij voor de Dieren minder kiezers heeft aangesproken dan in 2010 en 2009 is niet duidelijk. Aan het partijprogramma heeft het niet gelegen, want verschillende kranten berichtten over het feit dat de kieswijzers heel veel progressieve kiezers naar onze Partij stuurden. Bovendien werd in aanloop naar de verkiezingen bekend dat de Partij voor de Dieren een grote (en positieve) invloed had op de inhoud van de Kamerdebatten. De negatieve aandacht in de pers over de kandidatenlijst kan een rol spelen. Maar waarschijnlijker is dat de Partij voor de Dieren, net als andere partijen, kiezers zijn kwijtgeraakt in de 'premier-strijd' tussen Mark Rutte en Job Cohen. Ook GroenLinks en D66 hebben in de weken die vooraf gingen aan de verkiezingen veel aanhang verloren. Zo bekeken is de status quo van de Partij voor de Dieren als het gaat om Kamerzetels nog een heel goede prestatie.

Gerelateerd nieuws

Twee zetels!!

Op donderdagmiddag, met 99,6% van de stemmen geteld, lijkt het erop dat de tweede zetel van de Partij voor de Dieren in de ...

Lees verder

Witte leeuwen als attractie

Mondo Verde houdt sinds half juli witte leeuwen als soort kermisattractie. Frank Wassenberg, f...

Lees verder