Limburgse PvdD-fractie verbaasd over expositie tijdens TEFAF


10 maart 2020

Het zal de inwoners van Zuid-Limburg vast niet ontgaan zijn: de TEFAF is weer begonnen. Het wordt niet alleen drukker, haast gelijktijdig verslechtert de Zuid-Limburgse luchtkwaliteit: privéjets vliegen af en aan op MAA, shuttlebussen rijden op en neer,… maar om de verslechterende luchtkwaliteit en klimaatimpact is het de PvdD ditmaal niet te doen. Maar waarom dan wel?

Bij de Limburgse PvdD-fractie kwamen veel klachten binnen over een luguber werk, duidelijk tentoongesteld in de Maastrichtse Bredestraat. Overleden dieren worden door het Landgraafs collectief ‘Les Deux Garçons’ te koop aangeboden tijdens de TEFAF-periode. Dode dieren als chimpansees, bonobo’s en giraffen opgezet en hun lijken verwerkt tot project. Zelfs het gebruik van honden wordt niet geschuwd door het collectief. Hun atelier in Landgraaf puilt uit van deze lugubere werken, en ook dit jaar worden hun creaties aangeboden op de TEFAF.

Het betreffende werk in de Bredestraat stelt een jonge chimpansee voor die, met de handen op de rug gebonden, beschoten is met pijlen à la St-Sebastiaan. PvdD is hierover verbolgen. De chimpansee staat immers reeds sinds 2008 op de rode lijst van bedreigde diersoorten, volgens het IUCN.

Het duo claimt dat de gebruikte dierenlijkjes ‘via de officiële kanalen verkregen worden’. Zo zouden er geen dieren speciaal voor hun werk gedood worden. Bij insiders is echter bekend dat het collectief grif geld neerlegt voor de verkregen dode dieren. De Partij voor de Dieren Limburg vraagt zich dan ook hardop af hoe serieus deze beweringen genomen kunnen worden. Immers, veel (exotische) dieren raken als gevolg van intensieve landbouw, bekapping en klimaatverandering steeds meer bedreigd in hun voortbestaan. Daarnaast wordt de regelgeving omtrent de handel in (dode) exotische dieren steeds strenger.

Hoe het ook zij, de PvdD vindt het verwerpelijk dat er munt geslagen wordt uit dode dieren, zeker wanneer het bedreigde diersoorten betreft en dit enkel ter vermaak van mensen is.

Ook genoeg van de wanstaltigheden hoe er met dieren wordt omgegaan? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #MakeLimburgGreenAgain.

Gerelateerd nieuws

Na 2 jaar eindelijk verdachte kippenstalbrand Ospel aangehouden

23.000 kippen vonden er een verschrikkelijke dood, bijna twee jaar geleden in Ospel (Gemeente Nederweert). In het holst van d...

Lees verder

PvdD: discriminatie van "vega-boeren" in subsidievoorwaarden moet stoppen

Provinciale regelingen omtrent Europese subsidies die bedoeld zijn voor agrariërs, sluiten boeren die zich bezighouden met ...

Lees verder