Geiten­houders vragen vergun­ningen aan om provin­ciaal verbod te ontlopen


15 december 2018

De kranten meldden het al: de provincie Limburg kondigt binnenkort een verbod af op nieuwvestiging, uitbreiding en omvorming voor geitenhouderijen. Zes andere provincies hebben al zo’n verbod, vanwege de gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Het Limburgse college stelt het verbod pas in na een motie van de Partij voor de Dieren, waardoor het al eerder bekend was. Nu blijkt dat de laatste maanden er in zeven Limburgse gemeentes 10 nieuwe vergunningaanvragen binnen gekomen. Zo dreigt het provinciale verbod te worden ontlopen.

Volgens onderzoek van de Limburger gaat het om uitbreidingen in Heythuysen, Horst aan de Maas, Weert, Venlo en Venray. In Heythuysen gaat het om een uitbreiding met 2600 geiten, in Belfeld (Venlo) ligt er een aanvraag voor een uitbreiding met 6000 geiten. Onacceptabel vindt Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “wat is er nu belangrijker? De individuele belangen van een geitenhouderij of de omwonenden die tot 60% meer risico lopen op longontsteking? Er gaat niets boven volksgezondheid. Wat dat betreft moeten we lering trekken uit de Q koorts ramp waar de overheid veel te laat op heeft gereageerd en waar nu nog steeds mensen aan overlijden. Bij twijfel niet oversteken”.

Twee opvolgende officiële onderzoeken hadden een verhoogd risico op longontsteking aan getoond in een straal van 2 kilometer rond geitenhouderijen. Eerder al werden mensen massaal ziek door de Q-koorts, met soms ook de dood als gevolg.

Momenteel loopt er een vervolgonderzoek naar de precieze oorzaken van het verhoogde risico op bedrijfsniveau. Dat wordt pas in 2021 afgerond, en kan leiden tot een blijvend verbod of het voorschrijven van maatregelen in de bedrijven. Het tijdelijke provinciale verbod is bedoeld om mensen in de tussentijd niet aan verhoogde risico’s bloot te stellen.

Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Ondernemers proberen nu in groten getale door de mazen van de wet te glippen. Ik roep gemeentes op om de vergunningen te weigeren. Dat kunnen ze doen met een beroep op de volksgezondheidsrisico’s. Gemeente Eys heeft dat al eerder gedaan, met succes. Het kan niet zo zijn dat Limburg het afvoerputje van het land wordt.”




Gerelateerd nieuws

GS moet bouwstop geiten­hou­derij gaan voor­be­reiden

Vanwege een motie van de Partij voor de Dieren moet de provincie een bouwstop voor de geitenhouderij gaan voorbereiden. De bo...

Lees verder

Opinie: Vrede op aarde, vrede in het bos.

In deze periode van vrede op aarde schotelen we elkaar graag iets speciaals voor tijdens de kerstmaaltijd. Je leest in de kra...

Lees verder