Gans­trekken in Greven­bicht


23 februari 2008

De Partij voor de Dieren in Limburg heeft veel media-aandacht getrokken naar aanleiding van de statenvragen die Frank Wassenberg over het ganstrekken in Grevenbicht heeft gesteld:
L1 radio en TV op 18 februari ’08; Dagblad De Limburger en Het Limburgs Dagblad: 19 februari; op 20 februari mocht Frank Wassenberg het opnemen tegen Jo van der Sluys van de Ganstrèkkers Beeg bij L1 Laat (L1 TV) en op 23 februari was de rubriek ‘De Mening’ in beide Limburgse kranten gewijd aan het onderwerp.

Frank Wassenberg wist niet wat hij zag toen hij in Dagblad De Limburger las over de traditie die jaarlijks plaatsvindt in Grevenbicht op carnavalsdinsdag. “Ik woon in Geleen, maar had er geen idee van dat dit hier in de buurt gebeurt.” De Folkloristische Vereiniging Gawstrèkkers Beeg organiseert het spektakel, waarbij mannen te paard onder een dode gans door galopperen en proberen de kop van het dier van de romp af te trekken. Wassenberg noemt het gebruik ‘een wreed en barbaars volksvermaak’ en heeft er statenvragen over gesteld. Hij vraagt gedeputeerde Ger Driessen of deze stappen wil ondernemen tegen het evenement. “Ik vind het buitengewoon dieronvriendelijk. In de jaren tachtig is het gansslaan al verboden. Ik begrijp dat rituelen belangrijk zijn, maar het onthoofden van een gans is niet meer van deze tijd. Je hoeft tradities toch niet één op één te kopiëren uit de Middeleeuwen? Als het dan toch moet, neem dan een nepgans.”
Tegelijkertijd heeft ook partijgenote Esther Ouwehand kamervragen over het ganstrekken gesteld aan Landbouwminister Gerda Verburg. De minister is uiteindelijk degene die dit kan verbieden.

Jo van der Sluys van de Ganstrèkkers Beeg is niet blij met de vragen. Hij vindt het een achterhaalde discussie. Voorlopig is hij niet van plan de gans te vervangen door een nepgans, omdat hij bang is dat het evenement daar onder lijdt.

www.gawstrekkers.nl

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Limburg: ‘Komst megastal naar Grubbenvorst is een ramp’

Statenlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren noemt de komst van de megastal in Grubbenvorst een ramp. Hij vindt he...

Lees verder

6000 Handtekeningen voor Sint Pietersberg Adembenemend

De actiegroep Sint Pietersberg Adembenemend heeft vrijdag 29 februari 6000 handtekeningen overhandigd aan gouverneur Leon Fri...

Lees verder