6000 Hand­te­ke­ningen voor Sint Pietersberg Adem­be­nemend


29 februari 2008

De actiegroep Sint Pietersberg Adembenemend heeft vrijdag 29 februari 6000 handtekeningen overhandigd aan gouverneur Leon Frissen. Door dit burgerinitiatief moet de provincie opnieuw gaan praten over de verlenging van de vergunning van cementfabriek ENCI in Maastricht. Die wil tot 2020 doorgaan met winning van mergel. De actievoerders zijn daar tegen.
De overhandiging vond plaats in de Statenzaal van het gouvernement, nadat statenleden, actievoerders en andere genodigden een werkbezoek gebracht hadden aan de groeve van de ENCI.
De gouverneur beloofde dat de actie zou leiden tot een debat in de statenvergadering van 14 maart. Allereerst moeten de handtekeningen op echtheid gecontroleerd worden.

‘Sint Pietersberg Adembenemend’ is het initiatief van een aantal milieu organisaties. Volgens voorzitter Coen van Gugten, heeft die naam een dubbele betekenis: niet alleen adembenemend mooi, maar vanwege de problemen die zich er afspelen vaak ook letterlijk adembenemend.
De werkgroep is begin september 2007 opgericht en heeft meteen een burgerinitiatief, het eerste ooit in de provincie, genomen om het probleem nú op de agenda te zetten en de partijen in de Provinciale Staten en de gemeenteraad van Maastricht ervan te overtuigen dat het tijd is het roer nú om te gooien door de kiezen voor een duurzame en gezonde stad én regio, onder het motto:
• Een berg met een toekomst;
• Werkgelegenheid met een toekomst;
• Een stad met een schonere toekomst.
1500 Handtekeningen waren nodig om het initiatief te doen slagen bij Provinciale Staten. Sint Pietersberg Adembenemend haalde er liefst 6000 op!
Om er ook een agendapunt van te maken bij de gemeenteraad van Maastricht, waren 300 handtekeningen voldoende. De actiegroep kreeg er 4000! Deze zullen binnenkort bij de gemeente worden aangeboden.
De Partij voor de Dieren in Limburg heeft dit burgerinitiatief van ganser harte ondersteund en het daarom ook via deze website onder de aandacht gebracht.
Cementfabriek ENCI heeft inmiddels een nieuwe revisievergunning aangevraagd in het kader van de Wet Milieubeheer, voor haar hele bedrijf.

Gerelateerd nieuws

Ganstrekken in Grevenbicht

De Partij voor de Dieren in Limburg heeft veel media-aandacht getrokken naar aanleiding van de statenvragen die Frank Wassenb...

Lees verder

Rapportcijfers voor politieke partijen in de Staten

Bijna een jaar na de laatste Provinciale Statenverkiezingen (7 maart 2007) hebben de Limburgse kranten (Dagblad De Limburger ...

Lees verder