Bisschop­pelijk Centrum Rolduc krijgt een 18 holes Golfbaan


14 mei 2008

Dit golfterrein met 18 holes met een oppervlakte van 70 hectare is een initiatief van Wiel Kousen, Bert van de Weijer, Fred Sochacki, John Debets en John Monsewije. De baan draagt als thema: Water.

De plannen voor Golfbaan Rolduc dateren al van 2005 en stuiten vanaf die tijd al op verzet uit de bevolking vanwege de beschadiging van de omgeving. Deze beschadiging wordt veroorzaakt door de ruim 149.000 kubieke meter water (kosten: bijna 200.000 euro) die jaarlijks voor de beregening nodig zijn. Anno 2008 wordt geschat dat het project 15 arbeidsplaatsen oplevert. Een ecologisch onderzoek is in januari 2008 afgerond. Er komt een onderzoek van de Milieu Effect Rapportage/MER. De sluitingsdatum waarop iedereen een brief kan insturen is op 7 mei 2008, daarna volgt er een onderzoek en komt er een rapport uit. De bouw van de baan is al in 2009 en de opening van de golfbaan is in 2010.

De golfbaan heeft als mogelijkheid om uit te groeien tussen de Meusserstraat en de Duitse grens. Dit gebied wordt ontwikkeld als Eurode Park en hierin wordt de golfbaan opgenomen.

Anno 2008 worden de opstartkosten geraamd op 4 miljoen euro.

Eurodepark wordt in oktober 2007 voor de eerste keer in de media vermeld.

Het park moet het verband zichtbaar maken tussen de onderdelen van de Historische driehoek: Rolduc, Burcht Rode en de Baalsbruggermolen. Technum NV ontwerpt dit meerjaren-plan in opdracht van de gemeenten Kerkrade en 's-Hertogenrade. Het park bestaat uit 2 thema's en 5 onderdelen.

Onderdelen

  • Een openbaar stadspark;
  • Verbetering van de natuurlijke omgeving, waaronder een betere aansluiting op het Wormdal;
  • Een golfterrein met 18 holes met een oppervlakte van 70 hectare. De plannen voor Golfbaan Rolduc dateren al van 2005 en stuiten vanaf die tijd al op verzet uit de bevolking vanwege de beschadiging van de omgeving. Deze beschadiging wordt veroorzaakt door de ruim 149.000 kubieke meter water (kosten: bijna 200.000 euro) die jaarlijks voor de beregening nodig zijn.
    Een verbeterde infrastructuur van fiets- en wandelpaden en parkeerplaatsen; Onderdeel hiervan is het Eurodeplatform, een voetangersbrug door de boomtoppen van Rolduc naar Burcht Rode;
  • Alles uitgevoerd in een eenvoudige en herkenbare sfeer en stijl.

Thema's

De onderdelen worden weergegeven in 2 thema's:

  • Historische driehoek; Rolduc, Burcht Rode en de Baalsbruggermolen vormen het begin van Kerkrade, 's Hertogenrade en dus van Eurode. In 2007 ontstaat een plan om dit verband zichtbaar te maken door de aanleg van een Eurodepark.
  • Mondiale spiritualiteit. Symbolen uit de wereldgodsdiensten zijn op diverse punten in het park terug te vinden.

Het park krijgt een totale oppervlakte van 150 hectare. De geraamde kosten zijn anno 2007: 12 miljoen euro (exclusief de aanleg van de golfbaan).


Pferdelandpark is een landschapspark tussen Aken, Herzogenrath en Kerkrade. In dit grensoverschrijdende gebied zijn "landschappelijke parels" te vinden zoals de 'Höhenpromenade' of de 'Maulbeerhügel' (Moerbeiheuvel). Die gebied wordt met 10 kunstige bruggen via de beek `Worm` verbonden met het Eurodepark.

Het park kan te voet of per fiets begaan worden. Er zijn tien kunstzinnig aangelegde plekken, genaamd 'Stationen', in het Pferdelandpark te vinden evenals uitzichtspunten en een 'Witte weg' die het park over een afstand van 30 kilometer ontsluit. Het landschapspark is gerealiseerd in het kader van de EuRegionale 2008.

De golfbaan van Rolduc en het Eurodepark, beide nog te bouwen vallen samen met het Pferdelandpark onder een groot masterplan voor het Toerisme en Recreatie.


Gerelateerd nieuws

Behoud de Parel Grubbenvorst

Vrijdag 9 mei om 15.00 uur start Vereniging Behoud de Parel met het Burgerinitiatief vóór de zogenaamde "b...

Lees verder

Welzijn nertsen aantoonbaar slecht

Dat de nertsen het zo goed hebben als Maarten Huygen in de krant van 24 mei beweert, is onjuist. Het tegendeel is waar. Nerts...

Lees verder