Artikel 12 Sv-procedure gestart; onze Pascale Plusquin stapt naar Gerechtshof Den Bosch omtrent Roer­mondse dassen­drama


15 maart 2021

Er volgt mogelijk alsnog een strafrechtelijke vervolging voor de Roermondse dassenkwestie. Limburgs PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin deed eerder aangifte op persoonlijke titel tegen de gang van zaken bij Parkwijk ’t Ham. De Officier van Justitie besloot echter niet tot vervolging over te gaan. Omdat het OM niet inging op bepaalde vorderingen ziet Plusquin alsnog kansen bij het Gerechtshof in Den Bosch.

Wat is ook alweer de aanleiding voor de aangifte? Middenin de voortplantingsperiode werd in Roermond een dassenburcht hermetisch afgezet met rasters en vangkooien. Tot grote verbijstering van talloze dieren- en natuurorganisaties heeft de Provincie Limburg daar toestemming voor gegeven, buiten de wettelijk toegestane periode.

Daardoor kon een hoogzwangere das geen voedsel zoeken, in het toch al minst voedselrijke seizoen. De dassen werden weliswaar bijgevoerd, maar met doppinda’s (!) die niet tot het voedselpatroon van dassen behoren. Anders dan de das, komt de pindaplant immers niet van nature voor in Nederland. Het niet voldoende of met ongeschikt voedsel bijvoeren, wordt wettelijk gezien als dierenmishandeling.

Daarbij provincie Limburg hield in de media lang vol dat het niet zeker was of er een vrouwtje aanwezig was in de burcht, terwijl wél klaar en duidelijk in de vergunning stond. Eenmaal gevangen, wordt de vrouwtjesdas bij vangst niet gecontroleerd op zogen. Terwijl dit wél met de dierenpolitie is afgesproken.

Daarop wordt de burcht ontmanteld, totdat het graven stilligt. er worden twee jongen aangetroffen! De vrouwtjesdas blijkt dus tóch zogend te zijn. Even later volgt ook de bevestiging vanuit het dierenopvangcentrum. Bij nadere controle maakt het vrouwtje inderdaad melk aan. Blunder op blunder wordt opgestapeld.

Toch moet op dat moment het ergste bericht nog komen…Het vrouwtje accepteert haar eigen jonkies niet meer. Door alle omstandigheden accepteert ze haar eigen jonkies niet meer.


Het scheiden van moederdier en haar jonkies is voor Pascale Plusquin de druppel. Plusquin: “Dit had juridisch nooit gemogen. Er kan geen redelijk doel geweest zijn om de dassen dit aan te doen, en al helemaal het scheiden van moederdier en haar jonkies niet. Dat is echt onaanvaardbaar, vind ik als burger en als Statenlid”. Los van alle blunders, ziet Plusquin het hongerlijden en scheiden van dieren als voornaamste reden van dierenmishandeling. “Volgens de wet is eenieder verplicht om een hulpbehoevend dier te helpen. En dat is wat ik vandaag gedaan heb”, klinkt het resoluut.

Plusquin hoopt dan ook dat het Gerechtshof dit ook zo ziet. Het hof in Den Bosch is nu aan zet. Als haar klacht slaagt, kan het Gerechtshof alsnog het OM bevelen om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan of om onderzoek te doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Vind jij ook dat de Limburgse natuur beschermd moet worden? En dat de natuur moet blijven? Stem dan 17 maart Partij voor de Dieren en sluit je aan bij het #groeiendverzet!!

Gerelateerd nieuws

Door heel Limburg slaat Partij voor de Dieren alarm voor het klimaat

Vandaag 14 maart luidt in heel Nederland het klimaatalarm. Het is 2 voor 12. Naast onze initiatiefwet de Klimaatwet 1.5, will...

Lees verder

BREAKING: Eén van de Roermondse dassenjongen is overleden

Dit is zojuist bevestigd door het Natuuropvangcentrum te Opglabbeek. Limburgs PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin is furi...

Lees verder