Aange­nomen! Door PvdD wil Limburgs parlement hoogste bescher­ming­niveau tegen over­stro­mingen in Heuvelland


17 december 2021

Het staat iedereen nog op het netvlies gebrand: de overstromingen in het Heuvelland. Ternauwernood bleven menselijke slachtoffers gespaard; talloze dieren vonden de verdrinkingsdood. Daarbij liep de materiële schade in de honderden miljoenen. En de afhandeling daarvan sleept zich nog altijd voort.

Je zou denken dat alles op alles gezet wordt om het overstromingsgevaar zoveel mogelijk te beperken. Niets is echter minder waar. Van de Provincie Limburg moet men in het Heuvelland maar leren leven dat de kans op overstromingen hoger is dan in de rest van Limburg.

Nee, niet door het unieke, hellende landschap. Maar doordat het beschermingsniveau door de provincie 4 keer lager is bijgesteld dan in de rest van Nederland en Limburg!

En waarom? Omdat er sprake zou zijn van disproportionele kosten! Disproportionele kosten om de levens van mens en dier, om huis en haard te beschermen. Probeer dat eens uit te leggen aan de Valkenburger die zijn schade nog steeds niet vergoed heeft gekregen. Schade die bovendien voorkomen had kunnen worden. En die pas écht tot disproportionele kosten voor de maatschappij leidt.

Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Dat vinden wij echt onbestaanbaar. Bovendien zijn de overstromingen een direct gevolg van klimaatverandering. Dit soort taferelen gaan we dus veel vaker meemaken.

De Partij voor de Dieren Limburg stelde dan ook voor om te onderzoeken hoe we toch tot het hoogste beschermingsniveau in het Heuvelland kunnen komen. Waarbij alle facetten als veiligheid, maatschappelijke ontwrichting en landschappelijke impact een rol spelen en niet slechts kosten leidend zijn. Dit voorstel kon ook rekenen op de goedkeuring van de overige partijen in het Limburgs parlement.

Met grote meerderheid werd onze motie aangenomen. Alleen Forum voor Democratie en diens afsplitsing SvL stemden tegen.

Een enorme opsteker voor mens en dier in het Heuvelland. Heel Limburg krijgt nu eindelijk dezelfde bescherming tegen hoogwater.

Vind jij ook dat klimaatverandering tegen moeten gaan? En dat daarbij geen onderscheid gemaakt mag worden? Sluit je nu aan bij het #groeiendverzet en #makelimburggreenagain

Gerelateerd nieuws

Vleermuizen sterven ondanks rechterlijke schorsing door ingepakte bomen; PvdD eist opheldering met spoedvragen

Ondanks een rechterlijk vonnis dat de kap van het Sterrebos opschortte, zijn in het Sterrebos bomen afgeplakt met plastic zei...

Lees verder

Opiniestuk: Sterrebos of sterfbos?

Inmiddels weet bijna iedereen dat er het een en ander speelt rond VDL-NedCar, een mogelijke Amerikaanse opdrachtgever en he...

Lees verder