Wake stalbrand Ospel


13 mei 2018

Lieve aanwezigen,

Het is bijzonder ontroerend om te zien met hoeveel mensen uit het hele land jullie vandaag aanwezig zijn.

Op Moederdag nog wel. Misschien juist omdat het Moederdag is. Want miljoenen moederdieren in de intensieve veehouderij leiden een ondraaglijk bestaan. Kalfjes worden weggehaald bij de koeien, varkens liggen ingeklemd in kraamkooien en kippen worden uitgebroed zonder dat er een moeder aan te pas komt. Of misschien sta je hier wel vanwege het verwoestende effect van de intensieve veehouderij op het klimaat, en wil je een leefbare aarde voor onze kinderen achterlaten.

De 23.000 kippen die hier op gruwelijke wijze zijn omgekomen zijn waren nog maar enkele weken oud. Ze hebben hun moeder nooit gezien en ze zullen nooit moeder worden. Sinds 2011 nemen het aantal dieren die het slachtoffer zijn van stalbranden toe. 2016: 200000 dieren, 2017: 300000 dieren, we zijn nu nog maar halverwege mei en de teller staat al op 83.000. De PvdD heeft nog geen jaar geleden in de Tweede Kamer een motie ingediend voor aanvullende maatregelen in het actieplan Stalbranden. Wij vinden dat de dieren naar buiten moeten kunnen bij een brand, en dat basale voorzieningen zoals sprinklers en een brandalarm verplicht moeten worden. Oa CDA, VVD en D66 vonden dat onnodig en de motie heeft het niet gehaald. In Nederweert, waar gemeente Ospel bij hoort, is er heel veel intensieve veehouderij, zoveel dat al 7 jaar de normen voor fijnstof worden overschreden. Onlangs is er een motie van de PvdD in de Provinciale Staten aangenomen om de normen terug te brengen. De oorzaak van stalbranden is vaak gelegen in technische installaties, zoals luchtwassers. En als de luchtwasser niet de oorzaak is, dan versnelt hij een brand enorm. Daarnaast slurpen luchtwassers energie en subsidies en zorgen ze voor pijnlijke longaandoeningen bij de dieren.

Het echte probleem zit hem natuurlijk in de omvang van de intensieve veehouderij en de enorme aantallen dieren per stal. Want als er dan een stal getroffen wordt door een besmettelijke dierziekte, of door een brand, dan zijn er meteen veel meer dieren het slachtoffer.

Het is een morele verplichting dat wij met zijn allen steeds opnieuw opkomen voor de belangen voor dieren zodat de druk op het failliete en falende systeem van de intensieve veehouderij hoog blijft. Dat kun je doen met je mes en vork, met actie voeren en via de politieke weg.

Mijn gedachten zijn bij de 23.000 kippen, 23.000 jonge leventjes, die hier als ratten in de val zaten opgesloten, hun leven nog maar net begonnen, de doodsangst, de paniek, de pijn. In het tragische besef dat we er nog lang niet zijn maar met de belofte dat we door zullen blijven vechten.

Dank jullie wel voor jullie aandacht.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer