Staten­voorstel PES – deel 1 Uitgangs­punten


12 juni 2020

Voorzitter,

“Zomervakantie in Nederland wordt warm en droog” kopte De Telegraaf vorige week. “We kunnen rekenen op Zuid-Europees weer met hoge temperaturen en flink veel zon. Zelfs een of meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35 tot 40 graden zijn niet uit te sluiten. De vele droge en warme dagen hebben grote gevolgen voor de droogte. De kans op natuurbranden en mislukte oogsten is groot.” Ja, net zoals in 2019, en in 2018, … en zoals bijna iedere zomer van deze eeuw bij de warmste ooit gemeten hoort. En natuurlijk zegt De Telegraaf niets over klimaatverandering. “Niet zo pessimistisch doen, het wordt zomer!”.

Helaas zijn er nog altijd mensen die de klimaattrends niet willen zien, en er geen conclusies uit willen trekken. Laten we eerlijk zijn: als ik in het weekend mooi weer wil hebben omdat ik ga wandelen en het KNMI voorspelt onweer en hagel, dan zoek ik op internet nog even verder naar alternatieven voor die “ongemakkelijke waarheid” en als ik maar lang genoeg zoek vind ik er altijd wel een. “Zie je wel, het wordt wel mooi weer. Die sukkels van het KNMI...”. Natuurlijk word ik in het weekend erg nat, maar dan ben ik bezig met het zoeken van een droge plek en niet met de ongemakkelijke waarheid. Het “shoppen” naar een gewenst verhaal geeft dus op korte termijn voldoening, maar op langere termijn teleurstelling.

Zo gaat het ook met klimaatverandering. Als wetenschappers en meteorologen ons met de “ongemakkelijke waarheid” confronteren dat het inmiddels vijf over twaalf is, dan zoeken we nog even verder naar “gemakkelijke leugens” die ons geruststellen en gaan we fijn verder met waar we mee bezig waren. Hier zal de teleurstelling ongetwijfeld ook nog gaan komen, en hopelijk is het dan nog niet te laat.

Wij maken ons dan ook zorgen over de in dit huis voortdurend herhaalde mantra dat klimaatverandering en energietransitie erg belangrijk zijn en we veel ambities hebben om daaraan te gaan werken, maar ja … het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn en er moet wel draagvlak zijn. Wat dat betreft heeft de corona crisis ons nu laten zien dat als we de wetenschap WEL serieus nemen we als samenleving bereid, en in staat zijn, om maatregelen te nemen die niet populair zijn maar wel verstandig. Wat ons betreft mag haalbaar, betaalbaar en draagvlak niet als argument gebruikt worden om nog meer te vertragen: we moeten aan de slag, NU!

Het is dan ook goed dat de concept RES-en eraan komen en dat de PES 1.0 nu op tafel ligt. Wat ons betreft mag die PES nog veel concreter, zowel in ambitie als in de besteding van de proces gelden. Bij de behandeling van de PES in de commissie bleef onduidelijk waar de procesgelden nu precies aan besteed zouden worden; we zijn dan ook op zich blij met de verduidelijking die de Gedeputeerde daarover heeft gegeven, alleen zouden wij nog liever zien dat deze gegevens verwerkt worden in de PES zelf. Wij dienen daarom het amendement met die strekking mee in. Daarnaast is het ook tijd voor meer ambitie en resultaat. Daarom dienen wij ook de motie die daartoe oproept mede in.

Wat ons betreft mag een concrete, ambitieuze PES 2.0 ook al voor december komen. “Vol verwachting klopt ons hart!”

Dank u wel