Speech Peter Loomans over Greenport Campus Venlo


4 oktober 2019

Voorzitter,

Veranderen is moeilijk.

Wij mensen vinden het gemakkelijk om als we een “kunstje” geleerd hebben dat te blijven doen. Veranderen wordt wat gemakkelijker als er een beloning tegenover staat, bijvoorbeeld geld. Veranderen voor het beschermen van het milieu, klimaat of biodiversiteit is lastiger, vooral als dat juist geld gaat kosten. En ach, mijn bijdrage aan het probleem is toch maar 0,0000000000001 %.

Gelukkig zijn er ook mensen die anders denken en juist wel prioriteit geven aan milieu, biodiversiteit en klimaat. Ook in Limburg worden op dit gebied af en toe heel bijzonder voorbeelden gerealiseerd.

Ik denk daarbij aan het stadsbestuur in Venlo, dat bezoekers trekt uit de hele wereld. En ook het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld, van Geelen Counterflow, staat in Limburg. Het kan dus wel!

Het zou mooi zijn als duurzaam bouwen standaard wordt. En het zou daarom heel goed zijn als de provincie daar het voorbeeld in wil geven. Niet omdat dat het gemakkelijk is, maar omdat het kan! Omdat iets moeilijks realiseren respect afdwingt, inspireert en daardoor ook anderen zal overtuigen dit voorbeeld te volgen.

Met betrekking tot het Statenvoorstel Brightlands Greenport Venlo hebben zij aangedrongen om zo duurzaam mogelijk te bouwen, en om juist in Venlo ‘cradle to cradle’ te omarmen. Met de schriftelijke aanvulling van gedeputeerde van den Akker nemen wij voor nu genoegen dat nu gedaan wordt wat nu kan, en wij zullen daarom instemmen.

Tegelijkertijd zal ik erop willen aandringen dat bij toekomstige bouwprojecten van de provincie ‘cradle to cradle’ en BREEAM-certificering als standaard geïmplementeerd. Niet omdat dat gemakkelijk is, maar omdat het kan!

Interessant voor jou

Maiden speech Peter Loomans

Lees verder

Geitenhouderij (voortzetten bouwstop)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer