Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg
Bijdrage 13 september 2024, Commissie Leefomgeving
LEO 13-9
8.4 Voortgang Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg en Maasprojecten Vierwaarden Zuidelijk Maasdal
Grootste risico: programma organisatie (personeel)
Het grootste risico voor het slagen van het programma met als doel een waterrobuust Limburg is dat de gevolgen van klimaatverandering grillig en onvoorspelbaar en plotseling optreden.
We kijken niet meer op van de putdeksels die door de straten drijven en dat wegdelen ineens onbegaanbaar zijn voor verkeer. Dat was een aantal jaren geleden echt nog niet aan de hand in Limburg en het lijkt of we met al onze mitigerende maatregelen toch achter de feiten aan lopen. Dat gezegd hebbende, dit Programma heeft onze grote steun, en het is goed te zien dat de ruime financiering hiervoor ook overeind blijft.
In de informatie zien wij geen lokale maatregelen die voor een groep huizen of een gebied effectief zouden kunnen zijn. Het fonds Natuurkracht van de NMF, Limburgs Landschap, Natuurmonumenten en het Wereld Natuurfonds heeft tot doel om lokaal natuurlijke innovaties en oplossingen voor waterveiligheid te bieden aan de inwoners van Limburg. Dit bijzondere samenwerkingsverband is succesvol gebleken, echter na 2025 wordt de financiële ondersteuning vanuit de Provincie beëindigd. Kan dit fonds structureel financieel gesteund worden door het college, ook na 2025? En daarnaast vragen wij de gedeputeerde de leerpunten uit dit fonds in te brengen en mee te nemen in het Provinciaal waterprogramma 2022-2027, vooral op het gebied van het ontwikkelen van lokale maatregelen.
Dan nog een vraag over de stimuleringsregeling. Er wordt een pilot uitgevoerd van 1000 woningen in een negental pilot gemeenten om waterkerende maatregelen te bepalen. Op basis van de ervaringen met deze 1000 woningen wordt een stimuleringsfonds opgezet.
Vallen deze 1000 woningen in gebieden waar we met collectieve maatregelen de norm van 1 op 100 jaar niet gaan halen? Of gaat dit stimuleringsfonds voor alle Limburgse woningen gelden of zijn er wellicht andere criteria.
De Partij voor de Dieren heeft het altijd als onrechtvaardig ervaren dat als collectieve maatregelen te duur worden gevonden om de norm van 1 op 100 te halen, bewoners en bedrijven geacht worden zelf aanvullende maatregelen te nemen en te bekostigen. Is het de bedoeling om met deze stimulerings regeling minstens een deel van deze onrechtvaardigheid weg te nemen?. En is er voldoende budget voorzien om de bewoners in de gebieden waar de norm niet gehaald wordt een redelijke tegemoetkoming krijgen voor individuele maatregelen.
Wanneer is de pilot van deze 1000 woningen afgerond en wanneer zijn de contouren en criteria voor dit stimuleringsfonds gereed?
Interessant voor jou
Bijdrage Commissie Leefomgeving 13 september 2024, agendapunt LPLG, NPLG
Lees verderActieplan Vrijwilligers Provincie Limburg, commissie Economie en Samenleving
Lees verder