Actieplan Vrij­wil­ligers Provincie Limburg, commissie Economie en Samen­leving


een bijdrage van Jasper Kraa

4 oktober 2024

Sonderend stuk inzake concept actieplan vrijwilligers

Het actieplan vrijwilligers biedt een solide basis voor het ondersteunen van vrijwilligers maar de Partij voor de Dieren wil graag de volgende punten meegeven bij de verdere uitwerking:

Er wordt gezegd dat vrijwilligers en deelnemers zich tegenwoordig minder snel in vaste verbanden organiseren. En dat dit opgelost kan worden met een eigentijdse aanpak.
Wat de Partij voor de dieren graag zou zien is dat een visie op zo’n eigentijdse aanpak door GS wordt geformuleerd. En dat daarbij gebruik gemaakt wordt van de ervaringen van organisaties die vrijwilligers ondersteunen zoals het Steunpunt Landschapsbeheer Limburg en het Fonds Natuurkracht. Wij vragen dit ook om te voorkomen dat discontinuïteit bij dit soort organisaties ontstaat. Bij het faillissement van IKL is immers het vrijwilligerswerk erg gekrompen en dat willen
we voorkomen.


Vraag 1 - Draagt het actieplan bij aan sociale cohesie en gemeenschapszin?

Ja, het actieplan draagt waarschijnlijk bij aan het vergroten van aantal vrijwilligers en het vasthouden van vrijwilligers. Of het bijdraagt aan sociale cohesie kunnen wij niet beoordelen.
Ons beeld is dat als er sociale cohesie is, er meer vrijwilligers zijn.


Vraag 2 - Is het maatschappelijke vraagstuk rondom vrijwillige inzet breed genoeg beschouwd?
Hoewel er voldoende aandacht lijkt te zijn voor verschillende beleidsdomeinen, vinden wij dat er te weinig nadruk ligt op maatschappelijke taken waarvoor geen specifieke organisatie bestaat, zoals landschapsbeheer en waterveiligheid. Vrijwilligers die deze belangrijke taken uitvoeren hebben specifieke ondersteuning en coördinatie nodig om hun inzet effectief te laten zijn. Het actieplan zou explicieter aandacht moeten besteden aan de ondersteuning en coördinatie van deze vrijwilligers, inclusief een duidelijk plan voor de betrokkenheid van Provinciale Staten in de besluitvorming en uitvoering. Dit is belangrijk om de maatschappelijke inzet te waarborgen en te versterken."


Vraag 3 - Opmerkingen en aanbevelingen over het actieplan:

  • De toetsingscriteria voor toekomstige subsidieaanvragen zijn onvoldoende uitgewerkt. Er moet duidelijkheid komen over hoe aanvragen worden beoordeeld.
  • Wat is precies het einddoel van het plan en wat zijn de criteria voor het behalen van de doelen?

Beantwoording gedeputeerde Van Caldenberg:

Een solide basis voor vrijwilligers vergroot de sociale cohesie in de samenleving.
De verschillende doelstellingen en actiepunten worden in een latere fase, bij de definitieve uitwerking van het plan, voorzien van een tijdpad en concretere doelstellingen. Daarbij wordt aangesloten bij de indicatoren uit het beleidskader.

Het einddoel is natuurlijk dat vrijwilligersorganisaties optimaal bediend worden door en met voldoende vrijwilligers.

Interessant voor jou

Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg

Lees verder

Sonderend stuk Legesverordening

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer