Bijdrage Commissie Leefomgeving 13 september 2024, agendapunt LPLG, NPLG
Wat is er met provinciale middelen nog te redden van de plannen
Voorzitter,
Het NPLG, en het LPLG, waren er niet voor niets. Het was er voor de aanpak van stikstof, en de verbetering van natuurkwaliteit (die door stikstof deposities achteruit gaat). Het was er ook voor de thema’s klimaat, water en bodem in het landelijk gebied. Want ook daarvoor moeten we aan de bak, omdat het hard nodig is, en ook vanwege wettelijke, nationale en Europeesrechtelijke verplichtingen. Die gaan niet weg.
De aanpak van stikstof is nog eens extra urgent, omdat de huidige situatie van overbelasting tot gevolg heeft dat allerlei nieuwe activiteiten niet door kunnen gaan. Waaronder woningbouw, openbare voorzieningen, en duurzame energie projecten. Nu nog kunnen, in voorkomend geval, vergunningen verleend worden omdat het bevoegd gezag zich beroept op plannen uit het Programma Landelijk Gebied [1].
De natuur- en stikstofcrisis die we hebben is door de actie van het kabinet alleen maar versterkt.[2]
Des te urgenter dat de provincie wel handelend optreedt. Door met andere provincies nauw op te trekken om bij het kabinet te bepleiten dat de provinciale plannen wel een kans krijgen. Want het is nog geen gelopen race, de kabinetsfracties zijn verdeeld en het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.
Door ook te kijken wat er met eigen middelen te doen is en te herprioriteren. Hoewel we begrijpen dat er nog geen uitgewerkt plan kan liggen nu, horen we wel graag in welke richting dit college denkt. En wanneer dat plan er wel zal liggen.
[1] Dat kunnen(konden) plannen zijn uit het Nationale en/of het Limburgse Programma Landelijk Gebied.
[2] Vandaag, NOS: Stikstofgehalte in Nederlandse bossen onderschat, blijkt twee keer zoveel te zijn (nos.nl)
Interessant voor jou
Bijdrage Commissie Economie en Samenleving, 6 september 2024, Jasper Kraa
Lees verderProgramma Waterveiligheid en Ruimte Limburg
Lees verder