Inbreng Loomans inzake Uitwerking transitie Maas­­tricht Aachen Airport tweede termijn


16 december 2022
Voorzitter,

in de eerste termijn hebben wij al aangegeven dat wij het Statenvoorstel en het businessplan gewoon flinterdun vinden. We hebben ook erg weinig vertrouwen in het feit dat dit hele verhaal dadelijk goed gaat komen. En om nog even bij de metaforen van de Gedeputeerde te blijven die het er steeds over heeft dat als je huis wilt verkopen en de voordeur is versleten, dat je die eerst moet vervangen voordat je het huis verkoopt. Ik denk dat we in dit geval het beter om kunnen draaien: hij heeft een hartstikke mooie voordeur, maar hij moet eerst de rest van dat gebouw vervangen. Dus het is maar net hoe je het bekijkt dan, natuurlijk. Kwestie van perceptie.

Als ik aan het einde van deze lange vergadering de balans opmaak, dan krijg ik toch de indruk dat de samenwerkingsovereenkomst tussen de Royal Schiphol Group en MAA waarschijnlijk net zo veel scheuren bevat als de huidige start- en landingsbaan. Dat de ernstig gehinderden gewoon een beetje pech hebben omdat, als het er echt op aan gaat komen, MAA het belangrijker vindt om winst te maken dan om zich heel erg veel zorgen te maken over de hinder. En ik sluit me dan ook graag aan bij het initiatief van de VVD om die target voor het aantal ernstig gehinderden in 2035 als een harde afspraak mee te nemen.

Ik denk dat we dat min of meer wel verplicht zijn aan al die mensen die hier iedere dag overlast ervaren. En ja, ik heb toen straks al mijn voorspelling gedaan dat binnen enkele jaren wij ongetwijfeld hier weer in dit huis mogen gaan praten over het volgende financiële probleem bij MAA. Omdat ongetwijfeld – gezien ook wat in de term sheet ontbreekt – de afspraken over hoe er dadelijk in de praktijk omgegaan zal worden met de volgende verliezen en de volgende onderhoudszaken zal ongetwijfeld weer gekeken gaan worden naar het Rijk of naar de Provincie, omdat het zó belangrijk is dat dit weggewerkt wordt. Dus dan komt het ongetwijfeld hier weer terug. Ja, en dan is het natuurlijk extra vervelend dat we dit hele verhaal dadelijk weer gaan financieren, gewoon vanuit de Limburgse belastingbetaler, die daar vooral meer overlast en meer vervuiling voor terugkrijgt.

Wat dat betreft gaan we hier dan toch, als iedereen, zoals ze in juni gestemd hebben vandaag weer gaan stemmen, dadelijk weg met een vervelend gevoeld, zullen we dan maar zeggen. Ten koste van de Limburgers; ten koste van het toerisme in het Heuvelland; ten koste van heel veel geld wat wij voor héél veel andere onderwerpen waar wij als Limburg véél meer aan zou hebben en een véél fijner rendement zouden kunnen besteden. Dus wat dat betreft ben ik benieuwd hoe de stemming gaat uitvallen.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Inbreng Loomans inzake Uitwerking transitie Maastricht Aachen Airport

Lees verder

Bijdrage Loomans inzake interpellatie Maaslijn

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer