Bijdrage Loomans inzake inter­pel­latie Maaslijn


19 december 2022

Voorzitter, als u naar de kaart van de spoorlijnen in Nederland kijkt, zal u opvallen dat naarmate u verder naar het zuiden komt, er steeds minder lijntjes lopen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat, als je vanuit Limburg naar de rest van Nederland wilt reizen, je maar twee straten kunt kiezen. Je kan de hoofdstraat pakken via Roermond, Weert, Eindhoven en dan verder naar de rest van het land of je kan het beroemde straatje achteraf pakken van Roermond via Venlo naar Nijmegen.

Die hoofdstraat, daar worden vele duizenden mensen per dag over vervoerd en dat gaat vaak goed, maar ik denk dat we ook kunnen constateren dat het wel eens in de week flink misgaat daar. En dan is het bijna niet meer mogelijk om Limburg in en uit te komen. Dan sta je ergens op een station, als je zelf in zo’n trein zat, te wachten tot er misschien een keer bussen gaan komen, alleen niemand weet wanneer en hoe. Dan kan je er eventueel voor kiezen om de omweg te pakken via het straatje achteraf. Maar ja, dat straatje achteraf heeft sowieso iedere dag al duizenden reizigers, dus op het moment dat al die andere reizigers vanuit de hoofdstraat besluiten het straatje achteraf te pakken, loopt het daar helemaal vast.

Zoals we net van D66 hoorden, is men al 78 jaar, als ik het goed onthouden heb, van plan om het straatje achteraf fatsoenlijk te gaan maken en er een fijn hoofdstraatje van te maken. Dat zou ondertussen toch wel eens hoog tijd worden. Wij sluiten ons dan ook graag aan bij de motie van het CDA en wij hopen dat de problemen nu eindelijk eens een keer opgelost kunnen worden. En dat we vanaf 2028 vanuit Limburg twee echte lifelines naar de rest van Nederland hebben. Laten we niet vergeten, de Maaslijn ligt niet aan de rand van Nederland, maar midden in Europa.


Dank u wel.