Bijdrage Partij voor de Dieren over onder­zoeks­pro­gramma Healthy Eating and Food Inno­vation (HEFI)


5 februari 2016

Voorzitter, het Healthy Eating and Food Innovation is een beetje een mixed bag, om in de taal van de titel te blijven.

Op het eerste gezicht lijken er nuttige zaken in te staan. We kijken dan bijvoorbeeld naar het model van prof Venema om dierproeven te vervangen. Maar tegelijk zullen er veel andere dierproeven wel worden uitgevoerd. De Partij voor de Dieren vindt het een gemiste kans om deze nieuwe campus meteen proefdiervrij te maken. Daarmee zou worden aangesloten bij een brede wereldwijde trend. Niet alleen in de maatschappij is steeds meer kritiek te horen op dierproeven, ook wetenschappers roepen steeds vaker om alternatieven voor dierproeven. Niet alleen om ethische redenen, maar ook omdat dierproeven veel te vaak nutteloze resultaten opleveren, waar onderzoekers of patiënten niets aan hebben.

De Partij voor de Dieren zet haar handtekening niet onder de plannen voor een nieuwe campus, waar gebruikt wordt gemaakt van proefdieren.

Verder kunnen we de stimulering van melk als product niet ondersteunen. De gezondheidseffecten van melk staan al enige tijd ter discussie – verrijkt of niet. Maar de productie van melk is voor ons het stadium van discussie al lang voorbij. Kalfjes die op zeer jonge leeftijd worden weggehaald bij de moeder omdat de melk niet voor het kalfje, maar voor de mens gebruikt wordt. Koeien die hun leven lang op stal staan en nooit in de wei komen.

Waarom niet inzetten op een verrijkt plantaardig alternatief? Dat is niet alleen beter voor de gezondheid van mensen maar ook voor het milieu.

Tenslotte voorzitter: de insectencampus. Venlo als de insectenboer van Europa.

Is er ooit nagegaan of men in Europa zit te wachten op insecten als voedsel voor de mens? Nederland niet in ieder geval. Een recente stelling van RTV Oost gaf aan dat 87% van de Nederlanders niet op de insectenburger zit te wachten. De Partij voor de Dieren zit er ook niet op de wachten. Voorzitter, alle medici en klimaatdeskundigen zijn het erover eens: als we wereldwijd plantaardige eiwitten consumeren, heeft dat positieve gevolgen voor ONZE gezondheid en voor de gezondheid van de aarde.

Het kost 2,5 kilo voer om 1 kilo insecten te produceren. Het voer, de temperatuur in de kweekruimten en de uitstoot van broeikasgassen zorgen voor een flinke milieubelasting.

Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten is belangrijk en daaraan zouden wij graag meewerken. Maar dierlijke eiwitten in ons voedsel vervangen door andere dierlijke eiwitten? Nee, dank u.

Voorzitter, ik rond af: dit onderzoeksprogramma zit vol gemiste kansen, de Partij voor de Dieren kan dan ook niet voor dit plan stemmen.

Interessant voor jou

Bijdrage Partij voor de Dieren over aanvalsplan 'Asbest en Energie'

Lees verder

Bijdrage Partij voor de Dieren - Limburgse Land- en Tuinbouw loont 2

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer