Bijdrage Loomans Voort­gangs­rap­portage PES


14 oktober 2022

Voorzitter,

In de technische briefing van een week geleden hebben we al veel info gekregen over de voortgang van de PES. Het was goed om te horen dat er al allerlei acties lopen om energie armoede aan te pakken, woningen versneld te isoleren, en nog veel meer. Ik zou zeggen “ga zo door”, en laten we vanuit PS nu eerst wat tijd geven om lopende acties af te ronden voordat we weer allerlei nieuwe toevoegen. Ehhh…. Met 1 uitzondering natuurlijk, en dat is dat weinig zinvolle onderzoek naar kernenergie, dat alleen maar zonde van het geld is.

Maar toch zit ik hier vandaag met zorgen. Als ik eens 3 stappen achteruit doe en van iets verdere afstand naar de PES kijk dan zie ik vooral veel aandacht voor problemen veroorzaakt door groei van, en verschuivingen in, de energievraag. Bijvoorbeeld door de verschuiving van gas naar elektriciteit.

Maar ik zie ook dat terwijl we met pijn en moeite ergens wat energie proberen te besparen, er tegelijkertijd allerlei nieuwe bedrijven zich willen vestigen hetgeen weer leidt tot een forse netto groei van de energievraag. Waar blijft nu de grootschalige energiebesparing? Het kan toch niet zo zijn dat de energievraag maar onbeperkt door blijft groeien? Moeten we als samenleving niet een keer zeggen “dit is het maximale energie aanbod; hier moeten we het maar mee doen”. En dan kijken hoe we die inzetten voor zoveel mogelijk nuttige toepassingen? En dus ook besluiten dat we bepaalde dingen niet meer doen omdat we dat de energie input niet waard vinden?

Met dit in gedachte vinden we het ook triest dat KPI 8: reductie CO2 emissie door grote Limburgse bedrijven, niet wordt gehaald. Verre van zelfs. Maar misschien gaan de hoge energieprijzen nu alsnog leiden tot een besparing die met alleen mooie voornemens niet gehaald werd. We wachten af.

Dankuwel

Interessant voor jou

Inbreng Plusquin Deelname provincie Limburg aan het Nationaal Strategisch Plan 2023-2027 voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid

Lees verder

Bijdrage Plusquin Begroting 2023

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer