Schrif­te­lijke vragen over Bestrijding van nach­te­lijke stro­pers­bendes in Mein­weg­gebied


Mad Max aan de Meinweg?

Indiendatum: 6 feb. 2024

Schriftelijke vragen over Bestrijding van nachtelijke stropersbendes in Meinweg gebied

Geacht college,

Blijkens berichtgeving in de Limburger zijn er structureel stropersbendes actief in de Meinweg, die in de nachtelijke uren heel rigoureus te werk gaan en hele populaties wegvagen, waaronder reeën. De voorzitter van de Wildbeheereenheid Roerstreek dringt aan op aanstelling van een gespecialiseerde BOA, en is daarover in overleg met de gemeentes Roerdalen en Roermond. De Partij voor de Dieren en Groen Links zijn van mening dat de provincie, als verantwoordelijke voor de wetgeving terzake, hierin een taak heeft en stelt daarom de volgende vragen.

  • Is het College bekend met het feit dat er in het Meinweg gebied structureel en zeer gewelddadig stropersbendes actief zijn, die hele populaties wegvagen, vooral in de nachtelijke uren?[1]
  • Onderkent het College de noodzaak, zoals door de voorzitter van de WBE Roerstreek aangegeven, van de aanstelling van een gespecialiseerde BOA, met name ook in de nachtelijke uren, die in voorkomende gevallen de politie kan waarschuwen?
  • De Groene Brigade wordt onder andere ingezet om stroperij tegen te gaan. Heeft deze Groene Brigade voldoende capaciteit om dit soort problemen aan te pakken?
  • Zo ja, waarom kan stroperij op deze grote schaal plaatsvinden? Zo nee, hoeveel capaciteit heeft de Groene Brigade extra nodig?
  • Is het College, gezien haar verantwoordelijkheid voor handhaving van de wet- en regelgeving terzake (jacht en faunabeheer), bereid aan de oplossing van deze problematiek bij te dragen?
  • Gaat het College dit doen via beschikbaarstelling van financiële middelen of menskracht, voor een gespecialiseerde BOA? Kan dit gebeuren op korte termijn, gezien het dringende karakter van de problematiek? Zo nee, waarom niet?

Vriendelijke groet,
Kathleen Mertens, Groen Links
Pascale Plusquin, Partij voor de Dieren

[1] De Limburger Stropersbendes rijden met jeeps door Limburgse bossen en sch... - De Limburger

Indiendatum: 6 feb. 2024
Antwoorddatum: 20 mrt. 2024

Antwoord van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van het lid : mevrouw K. Mertens en mevrouw P. Plusquin

Fractie : GroenLinks en Partij voor de Dieren

Inzake : Bestrijding van nachtelijke stropersbendes in Meinweg-gebied.

Vraag 1.
Is het College bekend met het feit dat er in het Meinweggebied structureel en zeer gewelddadig stropersbendes actief zijn, die hele populaties wegvagen, vooral in de nachtelijke uren?

Antwoord.
Er zijn geen concrete signalen bij ons bekend over grootschalige wildstroperij in het Meinweggebied, waarbij stropersbendes hele populaties zouden wegvagen. Ook bij de gemeenten Roerdalen en Roermond, Staatsbosbeheer (terrein beherende organisatie) en het Team Milieu van de politie Limburg worden deze signalen niet herkend. Naar aanleiding van het artikel in De Limburger hebben wij ook de woordvoerder van de WBE Roerstreek e.o. hierover benaderd. Hij gaf aan dat de aanleiding voor het artikel een vraag van een journalist was over een bericht van de politie in Wassenberg (Duitsland) met betrekking tot toegenomen stroperij aldaar. Aangezien Wassenberg dichtbij De Meinweg gelegen is, was de vraag van de journalist of dit merkbaar is in het Nationaal Park. De woordvoerder gaf aan dat hij die vraag niet direct beantwoord heeft, maar in algemene zin iets gezegd is over de moderne stroperij, het toezicht dat in het algemeen te weinig is en hoe jagers tegenwoordig samenwerken met terreinbeheerders om samen moeite te doen het noodzakelijke faunabeheer te realiseren.

Vraag 2.
Onderkent het College de noodzaak, zoals door de voorzitter van de WBE Roerstreek aangegeven, van de aanstelling van een gespecialiseerde BOA, met name ook in de nachtelijke uren, die in voorkomende gevallen de politie kan waarschuwen?

Antwoord.
Omdat er geen concrete signalen over grootschalige wildstroperij in het Meinweggebied bij ons bekend zijn, onderkennen wij de noodzaak voor de aanstelling van een gespecialiseerde BOA om, in voorkomende gevallen de politie te waarschuwen, niet. Zoals elke WBE heeft ook de WBE Roerstreek e.o. de mogelijkheid om - onder voorwaarden - een eigen gespecialiseerde BOA voor hun beheergebied aan te stellen die in directe verbinding staat met de politie.

Vraag 3.
De Groene Brigade wordt onder andere ingezet om stroperij tegen te gaan. Heeft deze Groene Brigade voldoende capaciteit om dit soort problemen aan te pakken?

Antwoord.
Momenteel is er geen aanleiding om de capaciteit van de provinciale BOA’s domein II (‘Groene Brigade’) voor wat betreft het bijdragen aan de aanpak van grootschalige stroperij, verder uit te breiden. Uit het oogpunt van een effectieve handhaving in het buitengebied wordt ook wat betreft de aanpak van stroperij samengewerkt met de handhavingspartners binnen het bestaande Limburg-brede samenwerkingsnetwerk ‘Samen Sterk in Limburg’ (SSIL) en de politie.

Vraag 4.
Zo ja, waarom kan stroperij op deze grote schaal plaatsvinden? Zo nee, hoeveel capaciteit heeft de Groene Brigade extra nodig?

Antwoord.
Het beeld in de berichtgeving van De Limburger, dat in het Meinweggebied sprake zou zijn van grootschalige wildstroperij door stropersbendes, herkennen wij niet. Er is hiervoor dan ook geen extra provinciale BOA-capaciteit nodig.

Vraag 5.
Is het College, gezien haar verantwoordelijkheid voor handhaving van de wet- en regelgeving ter zake (jacht en faunabeheer), bereid aan de oplossing van deze problematiek bij te dragen?

Antwoord.
Vanuit onze wettelijke taken op het thema natuur dragen we, door de inzet van onze toezichthouders en BOA’s, al bij aan de bestrijding van wildstroperij in Limburg. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de politie en onze SSIL-partners.

Vraag 6.
Gaat het College dit doen via beschikbaarstelling van financiële middelen of menskracht, voor een gespecialiseerde BOA? Kan dit gebeuren op korte termijn, gezien het dringende karakter van de problematiek? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Gezien het feit dat we het beeld over grootschalige wildstroperij in het Meinweggebied niet kunnen duiden, zien wij op dit moment geen noodzaak om extra financiële middelen of menskracht hiervoor ter beschikking te stellen. Mogelijk kan de WBE Roerstreek e.o. gebruik maken van de landelijke Subsidieregeling capaciteitsuitbreiding- en behoud groene boa van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, die waarschijnlijk in 2024 zal worden voortgezet voor o.a. particuliere werkgevers van groene boa’s, waaronder vrijwilligers.

Gedeputeerde Staten van Limburg


Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over de openbaarheid rapportages bij vergunningverlening bij Waterschap

Lees verder

Bedreiging unieke Kalktufbronnen door vuil grondwater

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer