Benutten positieve rol van de bever


Indiendatum: apr. 2025

Geacht College,

In het Faunabeheerplan Bever wordt voor de kansrijke (en andere) gebieden uitvoerig beschreven welke ‘ernstige schade’ er op bepaalde locaties plaatsgevonden heeft en welke flora en fauna negatief beïnvloed wordt door de aanwezigheid van de bever [1]. Er is geen informatie over de positieve gevolgen van de aanwezigheid van de bever. Het waterschap voert geen gericht onderzoek uit naar de positieve effecten van de bever op de biodiversiteit en de ecosystemen.

1.      Waarom wordt de biodiversiteit niet gemonitord, oftewel waarom wordt een eventuele verbetering van het ecosysteem door de ecologische sleutelrol van de bever niet gemonitord? Worden de ecosysteemdiensten, m.a.w. de economische voordelen van de bever, ook in financiële cijfers tot uitdrukking gebracht? Zo nee, waarom niet?

2.      Worden gebieden waar afschot plaatsgevonden heeft weer ingenomen door andere bevers: wordt dit gemonitord? Worden er op deze locaties maatregelen genomen ter preventie, zodat niet opnieuw op deze locaties bevers worden doodgeschoten?

3.      Hoe wordt  het wettelijk belang ‘ernstige schade’ aan gewassen en boomteelt beoordeeld: wat is de definitie daarvan, en bij welk bedrag is dit een reden om tot doden van bever over te gaan? 

4.      In het Faunabeheerplan worden als preventieve maatregelen, om schade te voorkomen, genoemd: afscherming en grondverwerving.  Graag een overzicht van de preventieve maatregelen die in 2023 en 2024 daadwerkelijk zijn toegepast.

5.      Hoe gaat het belang van de ecologische sleutelrol samen met beheer en schade? M.a.w. hoe wegen deze tegenstellingen tegen elkaar op? Zijn er, in de doelgebieden en kansrijke gebieden, situaties waar de bever prioriteit krijgt t.o.v. de veroorzaakte of dreigende schade? Hoe, en door wie wordt dit bepaald?

6.      Waterschap Limburg voert in de retentiebuffer van de Boabel een pilot project uit om een afgekoppelde meander met voldoende schuilmogelijkheden en voedsel geschikt te maken, o.a. door de waterdiepte te verhogen, om bevers te “sturen” waar ze hun rust- en voortplantingsgebied zullen/willen maken. Stimuleert de provincie dergelijke projecten? Zo nee, waarom niet?

Gevangen bevers op afschotlocaties worden vanaf nu (tot 1 mei ‘25) gedood door het waterschap. 

7.      Worden gebieden waar afschot plaatsgevonden heeft weer ingenomen door andere bevers? Wordt dit gemonitord? Zo nee, waarom niet? 

Het waterschap heeft aangegeven geen gebruik te maken van  Europese subsidie mogelijkheden om natuurlijke leefgebieden voor bevers te creëren, om de biodiversiteit in dat gebied een boost te geven. Een van de aangevoerde problemen is het grensoverschrijdende karakter van deze grote projecten. Er zijn geen provinciale subsidiemogelijkheden voor de aanleg van beverbiotopen.

8.      Is GS bereid te onderzoeken of de provincie Europese subsidies kan aanvragen en grensoverschrijdende projecten kan faciliteren? Zo nee, waarom niet?

9.      Is GS bereid subsidies ter beschikking stellen om beverbiotopen aan te leggen of leefgebieden te vergroten? Zo nee, waarom niet?

Graag beantwoording van deze vragen binnen de daarvoor geldende termijn,

met vriendelijke groet,

Ina Boven

Partij voor de Dieren

 

[1] zie Faunabeheerplan Bever, o.a. hoofdstuk 4 en bijlagen 9-1, 9-5, 9-7, 9-8, 9-9).