Meat the Truth in Maas­tricht een succes


12 november 2008

Op donderdagavond 12 november werd in Maastricht in een bijna uitverkocht Lumière de klimaatdocumentaire Meat the Truth vertoond. De film gaat in op de grote effecten van de wereldwijde intensieve veehouderij op de klimaatverandering.

De vleesindustrie blijkt verantwoordelijk voor maar liefst 18% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen. Ter vergelijking: de totale internationale verkeersstromen (auto’s, motoren, treinen, schepen, vliegtuigen) dragen voor ‘slechts’ 13% bij aan het broeikaseffect.De film werd afgesloten met een forumdiscussie, waarbij de zaal vragen kon stellen aan Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, Frank Wassenberg, bioloog en Statenlid van de Partij voor de Dieren in Limburg en Luc Soete, hoogleraar economie in Maastricht en directeur van het onderzoeksinstituut UNU-MERIT.

Soeters ging in op een aantal achtergronden van de film en over de wetenschappelijke kennis waarop de film gebaseerd was.

Soete merkte op dat niet alleen de vleesindustrie negatieve milieueffecten heeft, maar dat ook het leegvissen van zeeën alarmerend is. Hij pleitte voor het kweken van bijvoorbeeld algen om tegemoet te komen aan onze behoefte aan eiwitrijke voeding voor mens en voor onze behoefte aan brandstof.

Wassenberg ondersteunde dit pleidooi, zeker op de lange termijn. Maar op de korte termijn is het nu van belang om de alarmerende ontwikkelingen naar varkensflats tegen te gaan.

Gerelateerd nieuws

Begrotingsbehandeling 2009

Vrijdag 7 november vond de belangrijkste Statenvergadering van het jaar plaats, namelijk de begrotingsbehandeling. De partij ...

Lees verder

Statenvragen inzake plannen camping op de Keutenberg

Afgelopen week heeft de PvdD schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke komst van een vierde boerderijcamping in Valkenbu...

Lees verder