Koeien kreperen in wei Meerlo-Wanssum


10 april 2007

Zaterdag 10 maart merkte een van onze leden per toeval een politieauto en twee agenten op bij een weiland in Meerlo-Wanssum. Vooraan in de wei lag een dood kalf in de modder. De moeder hield de wacht bij haar kalf. Andere volwassen koeien stonden in dezelfde wei, waarbij sommige dieren tot hun knieën wegzakten in de modder.


De mobiele stal bood geen beschutting meer voor de koeien, omdat deze onder water stond.


De drinkpomp was afgesloten door modder en niet meer bereikbaar voor de dieren.


Voer krijgen de koeien in de vorm van een rol hooi, die direct over de draad heen gegooid wordt. Alleen door zich een weg door de modder te banen bereiken de dieren hun voer. Op de wat drogere plek waar de koeien zelf staan lag wat witlof. De erbarmelijke situatie waarin de koeien zich bevinden kan gemakkelijk leiden tot complicaties zoals hoefrot. De ontlasting van de dieren duidt al op problemen: een steenrode diarree.

Langs het weiland loopt een klein weggetje naar een nabijgelegen camping. Vele bezoekers reageerden geschokt op de toestand waarin de dieren zich bevinden. Ook de eigenaar van de camping maakt zich boos hierover. De eigenaar van het weiland staat in de buurt vooral bekend om de slechte manier waarop hij met zijn dieren omgaat. Het incident van 10 maart met het dode kalf staat niet op zich. De eigenaar blijkt al vaker op zijn vingers te zijn getikt om zijn slechte verzorging van de dieren. Bij het hoge water haalde hij zijn vee te laat uit het water en een van zijn medewerkers heeft hem aangeklaagd, omdat hij een koe liet doodbloeden na een bevalling.

Op zondag 11 maart stonden de koeien nog steeds in de modder. Het dode kalf wachtte langs de weg met een stuk zwart plastic erover om afgevoerd te worden. Het is te hopen dat voor de overige koeien de redding wel op tijd komt. De Partij voor de Dieren Limburg vindt dat eigenaren die hun dieren zo verwaarlozen hiervoor bestraft dienen te worden en niet langer dieren zouden mogen houden.

Inmiddels heeft een van onze leden de wei enkele malen bezocht en met een inspecteur van de AID (Algemene Inspectie Dienst van het ministerie van LNV) gesproken. Haar conclusie luidt: de situatie van de koeien in Meerlo is een goed voorbeeld van de gebrekkige staat van de huidige gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Ook de AID geeft aan niet gelukkig te zijn met de wijze waarop deze dieren momenteel gehouden worden maar ziet, gezien de wettelijke bepalingen hieromtrent, geen mogelijkheden in te grijpen.
Belangrijke taak voor de Partij voor de Dieren: een betere bescherming voor landbouwhuisdieren door middel van aanscherping van de gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Intussen blijven wij deze koeien in de gaten houden.

Gerelateerd nieuws

Roofdieren vergiftingen

Het is een trend: jagers die roofdieren vergiftigen, vaak zelfs bedreigde diersoorten. Zelf roepen de jagers om het hardst da...

Lees verder

Nieuwe medewerker op Fractie Partij voor de Dieren Limburg

Op 15 juni heeft Octavie Jetten haar arbeidsovereenkomst getekend. Hierdoor is zij als fractiemedewerker toegevoegd aan de fr...

Lees verder